Сокобања цени великане, Ковачевићу плато

Друштво Култура

Драмски писац, сценариста, филмски редитељ и академик Душан Ковачевић добиo jе синоћ и званично свој плато у Сокобањи, на Тргу ослобођења, испред просторија Туристичке организације Сокобања.

Иницијативу да овај простор понесе име аутора култних „Маратонаца”, „Радована Трећег”, „Професионалца”, „Сабирног центра” и других дела, покренуло је овдашње Добротворно друштво „Сава”. Томе је кумовало и дугогодишње пријатељство почасног председника овог друштва Милоша Милојковића и почасног члана Душана Ковачевића, као разумевање актуелне сокобањске локалне самоуправе.

Обраћајући се медијима, непосредно пре откривања плоче са натписом новоименованог платоа, Ковачевић је казао да је у Сокобању дошао пре отприлике 40 година, и да од тада једном годишње, а некада и више пута, долази у Бању. Како је рекао, то пре свега чини због драгих пријатеља Мише и Љиље Милојковић, а затим и поводом разних свечаности.

– Сокобања је тако постала једно од ретких места у којима сам био више пута и толико често, и приватно или као део неке представе. Оно што се данас десило је за мене изузетна част и могу вам рећи да сам сада двоструко обавезан да будем на висини тог потписа који сам ставио, да ће у Сокобањи један трг носити моје име. Тај трг ћемо оплеменити са неким стварима које сам у животу радио, да буду део историје коју сам преко 50 година стварао – рекао је Ковачевић.

Након тога, церемонија именовања Трга настављена је у реновираној сали биоскопа „Моравица” где је академик Ковачевић примио из руку председника општине Сокобања Миодрага Николића Декларацију о проглашењу Платоа Душана Ковачевића.

Обраћајући се присутној публици Миодраг Ивановић, државни секретар у Министарству културе, казао је да је после више од 20 година обновљена мултифункционална сала у овој изузетној згради, важној за овај део Србије.

Након свечане церомоније на филмском платну биоскопа „Моравица” приказан је Ковачевићев најновији филм „Није лоше бити човек”.

Овим чином Сокобања је наставила неговање невидљивих уметничких нити са познатим именима наше културе, као што су Стеван Сремац, Бранислав Нушић, Исидора Секулић, нобеловац Иво Андрић и други, а сада Душан Ковачевић. Сви су они волели или воле Сокобању и оставили Бањи неизбрисиво наслеђе. Плодови таквог међусобног поштовања, када је у питању Ковачевић, тек се очекују.

Како је то изгледало синоћ можете да погледате у видео-прилогу нашег сниматеља Кристијана Ђорђевића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − four =