Млади све мање заинтересовани за традиционалне технике ручних радова

Друштво

На недавно одржаној манифестацији „Златне рукеˮ, која представља својеврсну изложбу народног стваралаштва, посетиоци су могли да виде и многе традиционалне рукотворине. Прегршт ручних радова, хекланих столњака, завеса и прекривача, старинског пуњеног веза на јастуцима, постељини, а нама је скренула пажњу пре свега стара техника ручног рада ‒ нецовање или нецање, како је још називају, која се данас ретко користи.

 

Када их погледате сви нецовани производи изгледају као да су од пене прављени, а заправо су их створиле вредне и веште руке Драгице Радовановић из Шарбановца, која се нецовањем бави више од пола века и која нам је овом приликом објаснила и показала како се нецује.

Многи мисле да је нецовање хеклани рад, међутим у питању је другачија техника ручног рада концем и посебном иглом. Драгици је једино жао што нико од млађих укућана није желео да савлада ову вештину и каже да би била најсрећнија када би неко желео да му пренесе своје знање. Поред столњака и прекривача, ова вредна домаћица нецовала је и предивне торбице, капе и хаљинице, које су посетиоци манифестације могли видети. Драгица на „Златним рукамаˮ учествује од самог постанка ове манифестације.

 

Иначе, да су млади све мање заинтересовани за технике ручних радова, које је некада свака српска девојка знала, показује и пример других удружења. Актив жена града Ниша, који постоји већ две деценије, некада је имао и 90 чланова, а сада око 50. Неке од чланица овог удружења учествовале су и на 37. Златним рукама, једна од њих је и Иванка Ђорђевић, која се традиционалним везом бави већ дуги низ година.

‒ Највише се бавимо очувањем старих мустри, обнављамо оне које су дотрајале, веземо концем од памука на лану, дакле користимо само природне материјале ‒ каже Иванка.

Чланице мустре налазе у шкрињама својих бака и онда их прецртавају, везу и тако чувају од заборава. Иванака је архитекта у пензији и каже да јој то много помаже приликом прецртавања мустри тако да је она пре свега задужена за то у удружењу.

Наша саговорница четврти пут учествује на овој манифестацији, а с обзиром да учествује и на другим такмичењима овог типа, истиче да су Златне руке најпосећеније.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 10 =