“Сесалачка пећина” на јавној расправи

Друштво

Општинско веће општине Сокобања упутило је позив свим грађанима, удружењима као и стручној јавности да се упознају са радним текстом Нацрта одлуке о проглашењу споменика природе „Сесалачка пећина” и да дају предлоге, сугестије и коментаре.

Јавна расправа о Нацрту одлуке о проглашењу споменика природе „Сесалачка пећина” отворена је до 24. фебруара, а учесници у јавној расправи су представници органа општине Сокобања, грађани, удружења, стручна јавност, као и друге заинтересоване стране.

У оквиру спровођења јавне расправе биће одржан отворени састанак у форми округлог стола 24. фебруара у Великој сали општине Сокобања са почетком у 12 часова, на коме ће бити представљен текст Нацрта. Заинтересовани за учешће на отвореном састанку требају да се пријаве путем електронске поште marija.jovanovic@opstinasokobanja.com, најкасније до 24. фебруара.

Нацрт одлуке о проглашењу споменика природе „Сесалачка пећина” израдила је Општинска управа општине Сокобања у сарадњи са Заводом за заштиту природе Ниш.

Примедбе и сугестије достављају се Општини Сокобања на имејл адресу marija.jovanovic@opstinasokobanja.com или поштом на адресу: Општина Сокобања, Светог Саве 23, 18230 Сокобања.

Више информација можете наћи на овом линку.


Сесалачка пећина

Сесалачка пећина се налази на Истоку Србије. Удаљена је 19 километара од Сокобање и налази се у атару села Сесалац по коме и носи своје име. Украшена је пећинским накитом: сталактитима, сталагмитима, травертинским кадама и тананим драперијама, а кроз њу тече река Понорница. Обилује животињским и биљним светом, а станиште је и 10 врсти слепих мишева. Први пут је, давне 1895. године, забележена у литератури од стране Јована Цвијића, српског географа, научника, универзитетског професора и академика као „Сесалачка пећура”. Данас је једно од омиљених излетишта и дестинација, обострано, како мештана тако и туриста и бањских гостију.


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − sixteen =