Седница СО: Одборници о програмима, плановима и ценама

Друштво Политика

Одборници Скупштине општине Сокобања су на јучерашњој седници разматрали преко 30 тачака дневног реда које су се, поред осталог односиле на њен Програм рада, као и допуну статута овог органа. Разматрани су извештаји о раду Општинског штаба, донета је одлука о изради стратегије за младе општине Сокобања за наредних пет година и друго.

Општински парламент, поред осталог, одобрио је и цене услуга појединих установа, као и програм коришћења средстава за више области. Од накнаде за боравишну таксу у 2023. години планира се прикупљање средстава у висини од 24,5 милиона динара, а ти приходи биће утрошени 10,8 милиона за промоцију општине Сокобања, за организацију туристичких манифестација 6,2 милиона и за организовање 60. Међународног фестивала „Прва хармоника” 7,5 милиона динара. Од накнада за коришћење природног лековитог фактора, термалних вода, у овој години требало би да се прикупи 3,5 милиона динара и они ће бити утрошени за одржавање и уређење јавних градских зелених површина. Од накнаде за коришћење шума и шумског земљишта у општински буџет би требало да се приходује 2,5 милиона динара, од чега 1,5 милиона биће утрошено за одржавање излетишта и излетничких стаза, а милион за санитарну сечу.

Што се тиче надокнада за заштиту животне средине прогнозирани приходи су 3,5 милиона динара, а они би се утрошили за одржавање заштићеног природног добра „Рипаљка” 1,25 милиона, за мерење емисије загађујућих материја у ваздуху и мерења алергеног полена нешто више од 2 милиона и 200 хиљада динара за мониторинг буке на територији општине Сокобања.

Усвојен је и предлог ценовника услуге рекламирања на ЛЕД дисплејима Туристичке организације Сокобања које се крећу у распону од 1.500 до 65.000 хиљада динара зависно од врсте и броја услуга, као и периода за који се закупљује простор. Општински парламент је дао и сагласност на ценовник Спортско-рекреативног центра „Подина”. Тако целодневна улазница за Аквапарк за одрасле је 650, а за децу до 12 година 450 динара. Месечна надокнада за одрасле је 3.800, а за децу 1.000 динара мање. За кориснике теретане дневна улазница је 200, недељна 800 и месечна 1.600 динара.

Одборници су се сагласили и са изменама цене воде за пиће, канализације и изношења смећа па ће кубик воде за физичка лица износити 60 динара без пдв-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 5 =