Састанак представника Вршеца и Сокобање у оквиру прекограничне сарадње Србија-Бугарска

Друштво

Састанак радне групе за израду Маркетинг стратегије прекограничне сарадње дестинације Сокобања-Вршец одржан је јуче у банкет сали хотела „Моравица”. Састанку су присуствовали Владан Петковић, председник Скупштине општине Сокобања, делегација из Бугарске, представници бање Вршец, Сокобање и Туристичке организације Сокобања. Теме састанка биле су: презентација Програма развоја туризма општине Сокобања и презентација Маркетинг стартегије прекограничне дестинације Сокобања-Вршец.

Састанак је кроз презентацију стратегије и програма водио Горан Петковић, члан тима „Хорват консалтинга” који је радио на ова два европска пројекта.

Програм развоја туризма Сокобање је један стратешки документ који усваја и локална самоуправа и пролази кроз одобрење Министарства туризма, трговине и телекомуникација. Циљ овог пројекта је да у петогодишњем периоду предвиди и пројектује оно што већ сада постоји и да поброји оствариве пројекте које је у том петогодишњем периоду могуће реализовати.

− Две врсте пројеката ће бити представљено, прва врста су јавни пројекти ,најчешће је то инфраструктура, у овом случају бициклистичка стаза која треба да повеже Сокобању и Бованско језеро и омогући туристима еколошки превоз и са друге стране растерети паркинг и саму Сокобању. Друга врста пројеката су комерцијални пројекти приватног сектора који су, заправо, важнији. Прва врста пројеката треба да створи услове а друга да донесе бизнис, нова радна места и додатну вредност Сокобањи − каже Петковић.

У другом делу представници Сокобање и Вршеца су имали задатак да се усагласе који су елементи за заједничко позиционирање и конкурентност на туристичком тржишту.

− Вероватни исход овог пројекта и наставак рада ће бити у правцу формирања једног кластера Балканских бања који ће служити томе да усагласи заједничке промотивне активности, подели трошкове заједничког маркетинга, генерише заједничке догађаје, у смислу заједничких спортских, културних или забавних такмичења тако да се на почетку зимске сезоне догађај одржи у Вршецу а на крају сезоне у Сокобањи. Зашто зимске сезоне, зато што је то и у једној и у другој бањи проблематичан туристички период и циљ овог пројекта је да излечи ту сезоналност − додаје Петковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + 14 =