Сашин мед са Ртња међу најбољима на Новосадском сајму

Друштво

Шумски мед са Ртња један је од најбољих производа који су изложени на овогодишњем Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду. У својој категорији овај производ Пчеларског газдинства „Радивојевић” награђен је Златном медаљом.

Квалитет овог меда са подручја Сокобање додатно потврђује то што је ово трећа златна медаља заредом са ове манифестације која је отишла у руке Радивојевића. Сајам је ове године одржан 101 пут, а у периоду од 18. до 23. маја окупио је преко 1200 излагача.

– То је престижна манифестација за оцењивање пољопривредних производа, не само код нас већ и шире у региону и целој Европи тако да смо веома срећни што је Пчеларско газдинство ‘Радивојевић’ трећу годину заредом освојило златну медаљу на тој манифестацији где су мед оцењивали наши еминентни стручњаци и где су нам за производ Шумски мед са Ртња дали златну медаљу. То није само победа за мене, то је победа за Сокобању, победа за све пољопривредне произвођаче са нашег подручја – каже пчелар Саша Радивојевић.

Овим послом се, како додаје бави од 2011. године, када је имао само једну кошницу, а сада његово пчеларско газдинство броји преко сто кошница.

– Бог нам је дао ту дивну природу и пчелице које искоришћавају ту благодат наше сокобањске котлине и дају мед изузетног квалитета – наглашава.

Неколико пчелара са овог подручја из Сокобање и Бољевца, међу којима је и наш саговорник, успело је да заштити своју производњу и као гаранција квалитета од прошле године њихове производе краси и маркица Министарства пољопривреде. На тај начин постали су овлашћени произвођачи ртањског меда.

– Мед је поново прошао све анализе, доказао да је врхунски и сада наступамо са продајом са државном бренд маркицом Министарства пољопривреде. Саветујем купцима, ако желе квалитетан мед и ако желе мед са Ртња нека траже произвођаче који имају на својим теглицама државну маркицу, која гарантује пре свега квалитет и да је мед стварно са тог подручја – поручује овај пчелар.

Поред награђеног шумског меда из Радивојевићевих пчелињих пашњака стижу и багремов мед, ливадски или ртањски, медна роса – медљиковац, као и сви производи који прате пчеларство, преко полена, перге и прополиса.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − thirteen =