Светосавске свечаности трајаће два дана – Свечана академија посвећена љубави и деци

Друштво Култура

Тридесетипрве Светосавске свечаности у организацији Добротворног друштва „Сава” и општине Сокобања, а у сарадњи са Српском православном црквом, Основном школом „Митрополит Михаило”, Средњом школом „Бранислав Нушић” и Туристичком организацијом Сокобање ове године трајаће два дана.

Свечана пројекција филма “„Није лоше бити човек” и именовање платоа Душана Ковачевића заказана је за први дан ових свечаности, 25. јануара 2023. у биоскопу „Моравица” са почетком од 18  часова и другом пројекцијом од 21 час. Традиционална Светосавска академија биће одржана следећег дана, 26.јануара 2023. године у хотелу „Моравица” са почетком од 19 часова.

− Мислим да ће бити много богатије. Због једног изузетног догађаја, који ће се одиграти у Сокобањи дан уочи Светосавске академије, када ће део Сокобање, за који ја сматрам да је један од најлепших делова, где се налази музеј, где се налази библиотека, Легат „Милуна Митровића”, где се налазе те старе куће које говоре о историји Сокобање, где се налазе амфитеатар и фонтана, тај део ће добити назив Плато „Душана Ковачевића”. Лично сматрам да је за нас у Сокобањи изузетно важно то што код нас долази још један бисер. Да живи у Сокобањи, као што су то били раније Јован Цвијић, Јосиф Панчић, Иво Андрић, Меша Селимовић, Брана Петровић, Бранислав Нушић, Стеван Сремац, Исидора Секулић и многи други људи из области сликарства и драмске уметности − каже Милош Милојковић, почасни председник Добротворног друштва „Сава”, председник управног одбора Центра за културу Сокобање и један од оснивача друштва.

Идеја, као и многе друге идеје, о културном подизању сокобањчана, а у исто време и гостију који долазе у Сокобању, рађане су у Добротворном друштву. И ова идеја о културним збивањима у будућности у Сокобањи, као и о томе да тај део Сокобање носи име драмског писца, сценаристе, режисера, дипломате и академика је потекла у Сокобањи.

− Морам да признам да смо са тим идејама раније одлазили у скупштину општину и тамо нас нису добро примали. И све је то тада пало у воду, до овог пута. Отишли смо са скепсом. Разговарали смо са председником општине господином Миодрагом Николићем и његовим замеником господином Владимиром Миловановићем. Они су нас саслушали и идеју о културним дешавањима у Сокобањи, о доласку Душана Ковачевића и давању имена тог платоа, примили су са одушевљењем. Тако да Сокобања њима дугује дубоку захвалност − истиче Милојковић.

фотографија: Архива Сокопресс

Традиционална Свечана академија биће одржана у хотелу „Моравица”, другог дана Светосавских свечаности. Ове године учесници академије ће бити: Бранислав Лечић, драмски уметник, Школа музичких талената из Ћуприје и Дечији хор „Соколићи” из Сокобање.

− Наш гост,Бранислав Лечић, ће говорити лепе стихове, јер смо ове Светосавске свечаности посветили љубави и деци. Наравно, свираће опет, мислим по 28. пут, млади таленти из Ћуприје. Биће додељене награде и златници најбољима. И било би јако лепо када би сокобањчани дошли да поздраве и ту децу која свирају и великог глумца и да поздраве младе који су ученици генерације по одлуци наставничког већа. Ми се радујемо када дођу сокобањчани. Јер то више нису свечаности само добротворног друштва. То су свечаности целе Сокобање. Да добротворно друштво није радило добро, друштво би се распало много раније. Ми трајемо 31 годину и толико трају и академије. Прва академија је била 1993. године у хотелу Турист. Сала је била апсолутно препуна. Задња 30. је била у хотелу Моравица, а у међувремену смо највећи број академија одржавали у хотелу Лептерија (Здрављак) и горе у дому Ратних инвалида (хотел Бањица) − додао је Милојковић.

Малу ретроспективу у фотографијама са свечаних академија 2019., 2020. и 2022. године можете погледати у галерији.

Карте за пројекцију филма „Није лоше бити човек”, у оквиру првог дана Светосавских свечаност, су у продаји од 19 .јануара 2023. од 16 часова до среде, 25.јануара 2023. до 17 сати и 30 минута. Цена карте је 300 динара. Сав приход од продаје карата биће дониран у хуманитарне сврхе.

Интервју са Милошем Милојковићем, почасним председником и једним од оснивача Добротворног друштва „Сава”, о Светосавским свечаностима и делом историје друштва, можете погледати у видео прилогу испод.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 5 =