Једногласно усвојен буџет за наредну годину

Друштво Економија

На данас одржаној седници Скупштине општине Сокобања, одборници су једногласну усвојили буџет за наредну 2023. годину. Председник општине Сокобања Миодраг Николић је одборницима пре гласања детаљно уз презентацију објаснио шта је све општина испланирала у следећој години.

Николић је истакао да су планирани приходи за следећу годину у оносу на ову увећани за 23% а да је Фонд који се користи за капиталне инвестиције, кроз више прорама, увећан за 30%, што значи да ће 407,54 милиона динара у следећој години бити издвојено за капиталне инвеестиције. Највеће инвестиције планиране су за водоснабдевање, путну инфраструктуру и заштиту животне средине.

− Кад причамо о капиталним инвестицијама усредсредили смо се на оно што је можда највише болело Сокобању а то је водоснабдевање где је буџет увећан  вишеструко тако да ће 94,43 милиона динара бити уложено у водоснабдевање, што подразумева и радове код Аква парка, реконструкцију Лептерије, истражне бушотине у Шарбановцу и обезбеђивање воде, које ако буде извориште издашније, биће и за Бели Поток и Сокобању. Затим геофизику истражне бушотине у селима Читлуку и Николинцу како би сагледали и та села која стварно имају велики проблем са водоснабдевањем − истакао је Николић.

С обзиром да је Сокобања прва еколошка општина и буџет за заштиту животне средине је увећан скоро пет пута тако да ће бити издвојено 74,08 милиона динара.

− Имамо низ пројеката који се односе на унапређење наше животне средине као што је куповина канал џет камиона који се користи за чишћење атмосферске и фекалне канализације за портебе ЈКП Напредак где је у те сврхе издвојено готово 36 милиона динара. Затим куповина два возила на електрични погон, чистилице за чишћење мермерног шеталишта, изградњу водоводне и канализационе мреже као и комплетну изградњу Палилулске улице, вредност пројекта око 25 милиона, наравно то није једина улица која ће бити уређена и реконструисана у наредној години − додао је Николић.

Општина Сокобања конкурисала је за другу фазу реконструкције сокобањске средње школе чија је прва фаза реконструције завршена пре пар година. Друга фаза подразумева прелазак на грејање зграде основне и средње школе увођењем геотермалних вода системом топлотних пумпи.

− Ту се нећемо зауставити него ћемо наставити са ширењем те топловодне мреже ка нашим најпре јавним институцијама као што су Туристичка организација, библиотека, Дом здравља, Вртић и да коначно почнемо да користимо наше геотермалне воде на начин на који су многи пре мене причали да их треба користити а то је за грејање наших инсититуција и читаве Сокобање. Наравно и за енергетску ефикасност смо и ове године издвојили 4 милиона динара − рекао је Николић.

За путну инфраструктуру издвојено је 120,08 милиона динара.

− Што се тиче путне инфраструктуре као треће веома битне теме за Сокобању настављамо са реконструкцијом улице и тротоара. Тај буџет је увећан 4% у односу на прошлу годину и 42 милиона динара смо определили за унапређење пословне инфраструктуре у улици Светог саве како бисмо коначно и тај део Сокобање уредили − додао је Николић.

Председник је рекао и да прва фаза чишћења корита реке Моравице неће бити и једина већ да ће се на пролеће, чим временске прилике дозволе наставити чишћење корита ка Жупану. Поред тога општина ће у сарадњи са Шумском дирекцијом и ЈП „Зеленило” у току наредне године заштитити нашу страну Бованског језера и направити плажу, која ће редовно бити чишћена, оградити је и заштити од загађења.

Предвишена средства за социјалну и дечју заштиту у 2023.години увећана су за више од 37% у односу на ову годину што значи да је за ове намене издвојено 52,89 милиона динара. Планирана су средства за стипендије студентима у износу од 1,5 милиона динара као и за помоћ незапосленим породиљама у износу од 3,7 милиона динара.

− Што се тиче програма из области туризма, пољопривреде, спорта, они су кроз јавне расправе и учествовање свих заинтересованих страна прилагоћени потребама људи који се тиме баве − рекао је на крају разговора председник Николић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =