Договорене мере за уштеду електричне енергије на територији општине Сокобања

Друштво

Министарство рударства и енергетике Србије пре неколико дана донело је предлоге препорука за смањење потрошње електричне и топлотне енергије за државну управу, јединице локалне самоуправе, предузећа у државном власништву и привреду.

Представници општине Сокобања, поводом тога одржали су јуче састанак са представницима предузећа и установа чији су они оснивачи и републичким установама које се налазе на територији општине Сокобања и договорили одређене мере које ће допринети уштеди електричне енергије у наредном периоду, сазнајемо од Миодрага Николића, председника општине Сокобања. Усвојен је предлог препорука као што су рационалнија употреба јавне расвете, ограничење рада декоративне расвете на јавним објектима, коришћење ЛЕД расвете, и генерално унапређење енергетске ефикасности што би требало да омогући смањење потрошње енергије за 15 одсто у односу на исти период прошле године.

– ЈП ‘Зеленило’ које управља расветом направиће план мера у којим моментима ћемо гасити ту расвету, а да се при том не угрози безбедност грађана на улицама ни функционисање неких установа. Направићемо план који ће бити уштеда од неких 15 одсто електричне енергије. Већи део расвете на територији наше општине и јесте ЛЕД расвета, остало је још неких 20 посто које ћемо такође заменити овом расветом у наредном периоду. Направићемо планове за смањење губитака дистрибутивне и преносне мреже. Наиме, урадићемо реконструкцију грејања свих општинских институција које се налазе око општине као што су зграде суда, полицијске станице, ватрогасног друштва, катастра, пореске управе. Тако да ће и ту бити уштеда јер неће бити потребно да се канцеларије и просторије догревају нити климама нити грејалицама. И оно што је битно је да ће свака установа имати лице задужено за контролу да ли је након радног времена угашено светло, остао укључен рачунар и слично, тако да ћемо заједничким снагама доћи до уштеде електричне енергије – рекао је Николић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 14 =