Општина Сокобања обезбедила бесплатне уџбенике за све основце

Друштво

У основној школи „Митрополит Михаило” сутра почиње нова школска година и као и у већини других основних и средњих школа широм Србије, након годину и по дана сви ће ђаци заједно сести у клупе без поделе по групама и комбиновања са онлајн наставом.

− Почетак школске године биће организован на редован начин по класичном моделу и сви ће ученици бити у својим одељењима, наравно уз поштовање мера које је донео кризни штаб и Влада Републике Србије. Час ће трајати 45 минута, ученици се неће делити у групе. Трудићемо се да школску годину и завршимо са овим класичним моделом, коме се сви радујемо, а који ће бити промењен уколико дође до погршања епидемиолошке ситуације на територији општине Сокобања. За сада идемо редовно и сви се радујемо томе. Свим ученицима и запосленима у школи и родитељима желим срећан почетак школске године − рекла је Тања Глигоријевић, директорка О.Ш. „Митрополит Михаило”.

Оно по чему ће бити специфична ова школска година, а наша општина јединствена, је што ће сви ученици од првог до осмог разреда сокобањске основне школе добити бесплатне уџбенике чија је набавка финансирана средтвима из буџета општине Сокобања. Данас је председник општине Сокобања Миодраг Николић родитељима првака поделио уџбенике. Сутра ће уџбеници бити подељени и у подручним школама у Врелу и Мужинцу а до краја недеље и осталим ученицима у матичној школи.

Председник Николић каже да већ неколико година уназад, локална сампуправа на разне начине покушава да помогне родитељима ученика, тако што је финансирала бесплатан превоз за ученике са територије општине Сокобања а затим и бесплатну ужину.

− Међутим, међу родитељима, децом и наставницима је постојало неко благо незадовољство када су те ужине у питању, јер не једу сва деца све, а морали су да се испоштују неки принципи струке ,тако да многа деца нису ни корисила ужину па су родитељи ипак морали да издвоје средства да се купи ужина. Зато смо одлучили да ове године доделимо бесплатне уџбенике и издвојено је 9 милиона динара са ПДВ-ом за куповину уџбеника свих разреда основне школе територији целе општине – каже Николић.

Родитељи основаца су изузетно задовољни. Цена једног комплет књига, у зависности од разреда, износи од 12.000 до 25.000 динара, ако додамо томе и породице са више основаца, ово представља заиста значајну помоћ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 7 =