Рестаурација и конзервација „Сокограда”

Друштво Култура

Председник општине Сокобања Миодраг Николић и Љубинко Миленковић, директор организације за туризам Сокобања, састаће се сутра у Нишу са представницима Завода за заштиту споменика културе, Завода за заштиту природе Републике Србије и представницима ЈП „Србијашуме” у вези отпочињања предрадњи како би се створили услови за рестаурацију и конзервацију „Сокограда” и његову туристичку валоризацију.

Миленковић каже да с обзиром да је Сокоград средњовековно српско утврђење, дакле културно-историјски споменик од великог значаја, надзор над њим има Завод за заштиту споменика културе из Ниша, са друге стране налази се на парцели која је власништво Републике Србије. Поред тога, Сокоград се налази у Пределу изузетних природних одлика Лептерија-Сокоград, па је цео тај простор под заштитом државе и над њим имају надзор пре свега Завод за заштиту природе Републике Србије који поставља адекватне услове према којима Сокоград може бити реконструисан и на крају, Парком изузетних природних одлика управљају ЈП „Србијашуме”.

Директор организације за туризам Љубинко Миленковић каже да је општина Сокобања невезано са тим већ предузела кораке, и врше се геодетска снимања на тврђави, он сматра и да јавност треба да буде упозната са тим, да Сокоград као објекат није чак ни уписан у катастар и када су представници општине Сокобања то установили, предузели су кораке са циљем да се објекат упише у катастар. Оно што следи након састанка у Нишу и израде елабората, је појекат рашчишћавања и снимања целог града да би се утврдио габарит свих очуваних зидина Сокограда јер испод стена има доста зидина доњег града које су зарасле у шибље, жбуње за које многи не знају ни да постоје. Простор ће рашчистити Нишки завод за заштиту споменика културе а тај пројекат ће финансирати Министарство културе и информисања Републике вероватно у току ове године.

Састанку који ће сутра бити одржан, претходила су већ пар састанка које су представници локалне самоуправе одржали у Министарству трговине, туризма и телекомуникација са представницима поменутог министарства. На иницијативу министарке Татјане Матић, у претходном периоду, одржан је и један састанак са представницима Министарства културе.

− Неће Сокоград бити за годину дана реконструисан, сигурно. Међутим ако не кренемо корак по корак он неће никада бити завршен и наставиће да пропада. Да је неко ово радио пре пет, 10 или 20 година, он би сада био реконструисан. Тако да проблем јесте комплексан али оно што је важно и охрабрујуће је да све наведене институције и наравно Влада Републике Србије желе и имају најбољу намеру да ми овај посао завршимо, да ову културно-историјску драгоценост сачувамо, да је туристички валоризујемо, оставимо наредним генерацијама и заштитимо од даље деградације и пропадања и уз то свакако да сачувамо и све јединствене природне вредности и атракције које Сокобања има –казао је Миленковић.

1 thoughts on “Рестаурација и конзервација „Сокограда”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + ten =