Sesalačka pećina

Регионална планинарска акција „Сесалачка пећина” средином јуна

Друштво

Регионална планинарска акција „Сесалачка пећина 2020”, у организацији Планинaрског клуба „Озрен”, биће одржана у суботу 13. јуна. Учесници ће, у зависности од својих афинитета и кондиције, моћи да бирају да ли ће се кретати малом или великом стазом.

Мала стаза је дужине 11,5 километара, успон 360 метара, спада у лаке стазе и погодна је за све узрасте. Велика стаза је дужине 16,5км, успон је 730м и спада у средње захтевне.Учесници велике стазе попеће се и до врха Тумбе, који се налази на 842 метара надморске висине, одакле се пружа леп поглед на све околне планине.
Програмом акције планирано је да се учесници окупе 13. јуна у 8 часова код Дома у Сесалцу. У 9:15 акција ће бити званично отворена, а у 9:30 је полазак. У оквиру акције сви учесници обићи ће Сесалачку пећину која је осветљена и уређена за посетиоце у дужини од 200 метара.

Sesalačka pećina

Сесалачка пећина обилује пећинским накитом – сталактитима и сталагмитима и травертинским кадама. Кроз пећину тече река понорница која понире у њеном предворју. Сесалачка пећина је позната и по једној од највећих колонија слепих мишева на Балкану. У близини пећине налази се и вештачко језерце, које су мештани изградили преграђивањем Сесалачке реке.

На крају акције за све планинаре управо на локалитету Сесалачке пећине, који је уређен за туристе, биће организован ручак, па се моле учесници акције да понесу свој прибор. Сви заинтересовани могу се пријавити до 11. јуна, на следеће бројеве телефона: Зоран Милошевић 064/855-33-61 и Звездан Нинић 065/833-89-99.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 10 =