Jabuka

Рђаста превлака на јабуци

Пољопривреда

Појава рђасте превлаке на јабуци може бити велики проблем, нарушава њен изглед и смањује тржишну вредност. Може да захвати већи или мањи део плода. Почиње од петељкиног удубљења и може да се прошири на цео плод. На плоду се ствара плутана превлака ради заштите и изолације оштећеног ткива, услед неправилног формирања ћелија покожице. Могу је изазвати разни фактори (киша, мраз, влажност ваздуха, сунчева светлост), а и инсекти и проузроковачи болести.

Отпорност на рђасту превлаку зависи од сорте, односно од дебљине површинског слоја коре плода – кутикуле. Плодови са танком кором су подложнији мрежавости. Сорта јабуке златни делишес је једна од најосетљивијих, поготово неки клонови ове сорте. За клон Златни делишес Реиндерс важи да није подложна мрежавости. Мрежавост у петељкином удубљењу није проблем за тржиште.

Са заштитом почети после цветања. Треба обавити 3-5 третирања (најчешће 4) фитохормонима – гиберилинима, у размаку од седам дана. Време примене је од прецветавања до величине плода 2-3 цм. Прскати у јутарњим или вечерњим сатима, када је већа релативна влажност, а стабла сува, на температури 8 – 30° Ц. Потребно је да после примене буде 4-6 сати без падавина. Водити рачуна о прописаној концентрацији препарата, како не би дошло до превелике издужености плода.

Живорад Јовановић дипл. инж.
стручни сарадник за заштиту биља

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 10 =