РАРИС представио – Приручник за успостављање боље сарадње општина са дијаспором

Друштво

Регионална агенција за развој источне Србије (РАРИС) спроводи низ активности којима покушава да помогне дијаспори која жели да почне пословање у источној Србији. У оквиру тога РАРИС је припремио и јуче представио – Приручник за успостављање боље сарадње општина са дијаспором. Овај Приручник треба да помогне општинама источне Србије да успоставе још бољу, дугорочнију и организованију сарадњу са својом дијаспором тако што ће у својим актима и унутрашњој организацији дефинисати циљеве и обим сарадње као и носиоца тих послова. Приручник ће помоћи и дијаспори да боље разуме локалне самоуправе и комплексност њиховог функционисања.

Овај Приручник поред осталог: Анализира које су могућности сарадње општина са дијаспором; даје предлог и детаљно анализира 9 конкретних институционалних механизама за сарадњу општина са дијаспором; даје препоруке општинама који механизам сарадње да изаберу на бази својих потреба, сопствених капацитета и бројности дијаспоре.

Приручник се може преузети са сајта РАРИС-а на следећем линку https://raris.org/download/Prirucnik_saradnjaJLS_i_dijaspora.pdf

На Платформи „Дијаспора Бизнис Инфо – РАРИС” могуће је информисати се о условима, могућностима и предностима за оснивање и вођење бизниса у источној Србији. Процењује се да се око 30.000 људи из источне Србије налази у дијаспори. Улагања повратника у бизнис су значајна не само због нових радних места већ и због преноса знања и технологија, приступа глобалном тржишту и мрежи знања и иновација.

РАРИС је израдио Приручник у оквиру пројекта „Link Up! Serbia II” који финансира Аустријска развојна агенција (ADA), средствима Аустријске развојне сарадње (ADC). Пројекат спроводи Међународни центар за развој миграционих политика (ICMPD) у сарадњи са Министарством за европске интеграције Републике Србије као кључним националним партнером, као и са другим кључним партнерима као што су 6 Регионалних развојних агенција у Србији и Привредна комора Србије. Општи циљ пројекта је подстицање транснационалних предузетничких активности са и кроз српску дијаспору у Аустрији, Швајцарској и Немачкој (DACH земље) олакшавањем приступа знању, мрежама и финансијским ресурсима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =