Сокобањци уживали у концерту младих талената

Друштво Култура

Велики и мали оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје оплеменио је синоћ салу Биоскопа „Моравица” извевши неке од најлепших светских композиција класичне музике. Публика је, поред осталог, уживала у делима Вивалдија, Брамса, Моцарта, Чајковског и Баха. Концерт за сокобањску публику извели су ученици у класи професора Драгана Мирчића и Жељка Ивовића, а организатор је Културни центар Сокобањау сарадњи са школом и Добротворним друштвом „Сава”.

Овај музички догађај организован је на обострано задовољство домаћина и гостију, што нам је потврдила и директорка Школе за музичке таленте Данијела Јовић.

– Драго ми је да смо дошли у Сокобању да одржимо концерт, заправо то је мало другачије него што смо до сада сарађивали са Сокобањчанима. Имамо традиционалну светосавску прославу и сарађујемо са друштвом Свети Сава већ тридесетак година. Умемо да се нашалимо да је то неко као кумство које се одржава, а први пут сарађујемо и са недавно основаним Културним центром. Драго ми је да је директорка Културног центра, која је присуствовала тим светосавским прославама, чула наш оркестар и нашу децу и позвала нас да учествујемо – каже директорка Јовић.

Првобитна идеја била је да се концерт организује на отвореном, каже директорка, али то не значи да се она неће реализовати у неком будућем периоду, с обзиром на дугу сарадњу коју школа из Ћуприје има са сокобањским установама.

– Ово смо сад овако да кажем на брзака организовали, идеја је била да се концерт деси на отвореном што би привукло вероватно пажњу и туриста и домаћих. Није први пут да смо у овој сали јер смо били на промоцији филма када је отворена сала и када је Душан Ковачевић и сам присуствовао и тада су били Мали оркестар и Велики оркестар. Мали су основци, а Велики средњошколци. Ово је завршетак школске године тако да после овога деца могу да иду својим кућама и да се спремамо за летње активности – додаје саговорница.

Школа за музичке таленте из Ћуприје по наставном плану и програму јединствена је у нашој земљи и по сличном концепту раде само још две просветне установе у свету, једна у Москви, друга у Лондону. Циљ је да музички надарену децу образује у професионалне музичаре, а у току десетогодишње школе чланови живе у условима интернатског смештаја.

Међу ученицима ове школе је и петнаестогодишња Даница Вукелић, једна од чланица састава који је синоћ наступио пред сокобањском публиком.

– Ја сам у класу професора Жељка Ивовића. Он нам предаје оркестра и камерну музику. Јако сам задовољна како смо свирали у сали биоскопа ‘Моравица’. Сала је дивна, атмосфера је лепа, људи који су нас примили, угостили су дивни. Јако је било лепо и позитивно искуство – каже Даница.

Школу за таленте, поред ђака из Србије, похађају и ученици из Босне и Херцеговине. Гудачког је смера и у њој се уче виолина, виола, виолончело и контрабас. Ова установа стручном сарадњом повезана је са Факултетом музичке уметности у Београду, а прошле године прославили су и јубилеј, пола века постојања.

Текст: К. Ђ; Ј. Р.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − seventeen =