Обележен Дан устанка у Другом светском рату

Друштво

СУБНОР Сокобања,представници локалне, чланови Организације резервних војних старешина и чланови Општинског одбора Социјалистичке партије Србије, обележили су јуче   Дан устанка у Другом светском рату полагањем венаца код спомен-обележја преко пута Озрен баште.

Ове године низом манифестација чији је покровитељ Александар Вучић председник Србије обележава се 80 година од устанка 1941. године када је Жикица Јовановић – Шпанац у белој Цркви опалио пру устаничку пушку. Обележавање овог значајног датума почело је ове године још 26. јуна на Бубњу у Нишу, наставило се 4. јула испред куће Рибникара у Београду а централна манифестација одржана је јуче у Белој Цркви.

− За нас је то значајан датум јер је све што се дешавало у Другом светском рату, аманет наших предака за наставак и за бољи живот јер он је изникао из родољубља и њиховог слободарства, обојен  моралним пркосом и чашћу нашег народа. Та слобода је била озбиљно угрожена нацистичким геноцидним намерама а на почетку спорадична борба партизана  прерасла је у један општенародни бунт који је помогао да се савлада много моћнији непријатељ. Жалосно је међутим, што се данас врши ревизија историје и сада фашисти као насилници постају жртве и обрнуто, али ми смо били народ који је увек истрајавао у одбранама па се надамо да ће и овај пут тако бити − рекао је др Славољуб Јовановић, председник СУБНОР-а Сокобања.

 DSC4564
 DSC4567
 DSC4572
 DSC4577
Aperture: 6
Camera: NIKON D7000
Iso: 200
Orientation: 1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × four =