Радионица за основце: Едукација најбоља превенција

Друштво

У Основној школи „Митрополит Михаилоˮ у Сокобањи за ученике седмог и осмог разреда организована је занимљива радионица под називом „Превенције болести зависностиˮ. Циљ је био упознавање учесника са значајем превентивних сазнања и деловања у избегавању последица које проузрукују болести настале након конзумирања опијата.

Сет радионица је реализован 11. и 12. децембра уз присуство чланова Савета родитеља и наставника разредне и предметне наставе.Програм је реализовао тим лекара Института за јавно здравље из Ниша који су исказали задовољство квалитетом одржаних радионица, као и активношћу свих учесника.

Ризици од злоупотребе дроге, алкохола и коцке у одрастању младих, из године у годину расте, а томе доприноси њихова велика доступност и погрешна уверења да је могућа самоконтрола. Искуство је показало да до развијања симптома зависности најчешће долази у адолесценцији, а процес лечења је дуготрајан и напоран.

Овогодишње истраживање Специјалне болнице за болести зависности – Вита, на узорку од 480 ученика у Србији, показује да је сваки шести средњошколац, односно њих 16.5 одсто, имало искуство са неком дрогом, 43 одсто њих је директно понуђено дрогом, а чак 66 одсто средњошколаца у свом непосредном окружењу познаје неког ко узима дрогу. Највећи део тих ризика настаје већ у средњошколском узрасту, пре осамнаесте године, што додатно појачава потребу за превентивном деловањем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + two =