Književnici Biljober

Promocija Zbornika pesama o lekovitom bilju „Biljober 2019”

Društvo Kultura

U okviru ovogodišnjih „Biljoberskih svečanosti”, a u organizaciji Književnog kluba „Sokolovo pero”, prošlog petka u amfiteatru ispred Zavičajnog muzeja održana je promocija Zbornika pesama o lekovitom bilju „Biljober 2019”, kao i dodela nagrada i pohvala učesnicima istoimenog književnog konkursa.

Ove godine na književni konkurs poezije o bilju, koji je raspisao KK„Sokolovo pero”, pristiglo je 107 pesama pesnika iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Bugarske i Crne Gore.

Žiri u sastavu Milomir Radosavljević – Kaludranac, književnik, Koviljka Ristić, profesor, Jelena Bogdanić, profesor i Goran Petrović, nastavnik, izabrao je ovogodišnje najlepše pesme posvećene bilju i to tako što je svaki član žirija ponaosob ocenjivao prispele radove, a zatim su zbirnim ocenama određeni najbolji.

Za najlepšu je proglašena pesma „Tek u slozi poznaje se snaga”, autora Srbe Takića iz Vlasotinca, druga nagrada dodeljena je Borisavu Bori Blagojeviću iz Ćuprije za pesmu „U Sokobanji”, a treća autorki Ljiljani Terentić iz Smedereva za pesmu „Sveti Jovan Biljober”.

Srba Takić
Nagrada za najlepšu pesmu Srbi Takiću

Pohvale su dodeljene Ani Stajkov-Ivanov iz Plovdiva u Bugarskoj za pesmu „Iza moje kuće ima apoteka”, Veselinu Milićeviću iz Vrbasa za pesmu „Biljna apoteka”, Zorici Stanković iz Niša za pesmu „Biljoberska svitanja”, Milošu Manojloviću iz Vrmdže za pesmu „Vrmaški soko” i Oliveri Janković iz Beograda za pesmu „U plavom zagrljaju perunike”.

Pesnici iz svih krajeva Srbije, ali i okolnih zemalja, koji su učestvovali na ovom konkursu, pre dodele nagrada, družili su se i kazivali svoje pesme u prelepom ambijentu Grudonjskih vodenica.

‒ Druženje uGrudonjskim vodenicama bilo je lepo i veselo, pesnici, kreativci su pretvarali reči u stihove i dodirivali dušu publike, bilo je predivno – rekla je Sofija Veljković, član KK „Sokolovo Pero”, koja u odsustvu predsednice ovog književnog kluba obavlja tu funkciju.

Plato Zavičajnog muzeja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen + eleven =