Промоција књиге „Сокобања и сокобањски крај у ратовима од 1876.године до 2001. године”

Друштво Култура

Промоција, другог допуњеног издања, књиге „Сокобања и сокобањски крај у ратовима од 1876.године до 2001. године”, аутора историчара Николе Тошића Малешевића, одржана је јуче у сали општине Сокобања.

Као што и сам назив књиге казује у њој се описује Сокобања и њен крај у ратовима у 19., 20. и на почетку 21. века као и последицама које су они оставили на територији наше општине.

− Дошли смо на идеју да ову књигу напишемо јер је код нас локална историографија још увек веома слабо заступљена за разлику од националне која је у првом плану и као таква је свеобухватно обрађена. Задовољан сам што је и друго допуњено издање доживело светлост дана јер то значи да се људи интересују за књигу. Најзанимљивији је свакако био Други светски рат због његове компликованости јер је тада било више војних формација које су се сукобљавале, док је на овим просторима највише становништва страдало у Великом рату − истиче аутор књиге.

Књигу је издало Удружење Хајдук Вељко 1804.-2001. које је регистровано пре шест година а бави се издаваштвом књига које обрађују теме из сокобањског краја сазнајемо од Љиљане Тошић, председнице поменутог Удружења.

− Ова књига представља велики допринос локалној историографији. Што се тиче осталих ствари, Удружење је било издавач и капиталног дела са ових простора у оквиру едиције „Хроника села” у издању такође Културно-просветне заједници Србије а ради се о тротомној монографији села Врмџа аутора Николе Тошића Малешевића за коју је он добио златну значку културно-просветних заједница. Нажалост, ни у једном медију није оглашено да је то дело изашло. Удружење је такође било издавач збирке Народних лирских песама и балада подртањских села. Трудимо се колико можемо да очувамо историјат овога краја и надамо се да ћемо у томе успети и даље − рекала је Љиљана Тошић.

У оквиру промоције књиге постављена је и изложба „Српски полицајац и војник у ратним дејствима 1998-1999.” која је рађена под покровитељством Министарства за рад, борачка и социјална питања. Према речима Милана Мирковића координатора за медије и протоколе и организационе послове Удружења ветерана посебних јединица полиције, сама изложба прати неколико тематских целина.

− Изложба се пре свега бави односом Срба и Албанаца кроз историју и векове .У другом делу приказана је акција полиције 1998. године када је војска давала само логистику где је полиција под патронатом заштите јавног реда и мира у ствари изводила борбену активност и комплетну акцију чишћења терористичких група. Затим имамо изложбени део који прати 1999. годину односно агресују НАТО на на нашу земљу, приказује причу о страдању цивила и цивилних објекта које су они називали колатералном штетом. Причу о добровољцима, пре сега Руским који нису били паравојна формација већ су се налазили у регуларном саставу Треће армије у оквиру које је била и полиција јер је проглашено ратно стање 1999. године, и на крају имамо нешто што је две деценије стајало у фиоци, а то су извештаји о свим обореним циљевима изнад територије Савезне Републике Југославије од стране НАТО пакта као што су летелице, авиони, крстареће ракете и то из обавештајних служба страних земаља − рекао је Мирковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + three =