Промоција ивањичког фестивала „Нушићијада” у Сокобањи

Друштво Култура

На штанду испред „Милошевог конака” у петак је Туристичка организација „Ивањица” одржала промоцију своје манифестације „Нушићијада” која ће ове године бити одржана у поменутом граду од 21. до 23. августа. „Нушићијада” је колажни фестивал, празник хумора и весеља, који обједињује позориште, филм, музику, улична дешавања три фестивалска дана. Ивањица се тада преображава у стару варош с краја 19. и почетка 20. века и у правом смислу те речи живи са фестивалом. Све градске кафане и кафићи пуштају староградску и пробрану народну музику, а улицама шетају жене, мушкарци и деца који су одевени у костиме старе грађанске Србије.

Овај фестивал је основан 1967. под називом „Септембар у Ивањици”, а наредне године мења име у „Нушићијада” и слави се као празник филмске комедије, трајао је шест дана и одржавао се у првој недељи септембра и у том облику је трајао до 1972. године. Фестивал носи име Бранислава Нушића, српског књижевника и комедиографа, који је у својој позоришној представи Госпођа министарка, користио реченицу „Виђен си за Ивањицу!”, као симбол претње свим непослушним чиновницима с краја 19. века да ће бити протерани, у тада заосталу варошицу Ивањицу. У жељи да се поново покрене фестивал, група младих људи је 2008. године покренула петицију за оживљавање фестивала, што је наишло на добар одзив међу Ивањичанима. Од 2010. године фестивал се сваке године одржава у новом, колажном моделу. Главни циљеви фестивала су богаћење културног живота заједнице, активирање младих и талентованих људи, као и унапређивање туристичке понуде општине, региона и читаве државе.

‒ Ми смо прошле недеље кренули нашу промотивну кампању у оквиру које ћемо обићи неколико градова и најавити наш фестивал који се ове године, као обновљен, одржава 11. пут заредом. Сваке године дајемо себи задатак да будемо бољи него претходне године, атрактивнији и привлачнији за посетиоце. И ове године биће приказан велики број позоришних представа, концерата, перформанса… Прошле године имали смо једанаест сцена, а ове године имаћемо још више ‒ каже Милоје Остојић из Туристичке организације Ивањица.

Остојић додаје да је овај тродневни фестивал прошле године посетило 70.000 људи и то свих узраста јер за сваког има понешто, укључујући и дечију сцену за најмлађе. На фестивалу су претходних година учествовала сва позоришта из Србије, као и из Републике Српске, Македоније и Мађарске, па чак и из Холандије и Шпаније. Према његовим речима, последњих година било је и посетилаца из земаља у окружењу, па је идеја да у наредном периоду овај фестивал прерасте у манифестацију међународног карактера.


На крају разговора Остојић је позвао све мештане Сокобање и туристе да посете Ивањицу у периоду од 21. до 23. августа, када се одржава овај атрактивни фестивал и уједно обиђу и друге знаменитости и природне лепоте овог краја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =