Прихватљиви трошкови за финансирање из ИПАРД II програма

Друштво Пољопривреда

Свака инвестиција која ће бити предмет захтева за одобравање пројекта може са састојати од прихватљивих и неприхватљивих трошкова. Прихватљиве инвестиције и трошкови у оквиру Мере 1 утврђени су у Листи прихватљивих инвестиција и трошкова. Уз сваки Јавни позив објављује се и Листа прихватљивих инвестиција и трошкова за које се може остварити подстицај у оквиру конкретног јавног позива. Прихватљиве инвестиције се одређују према мери, сектору и типу инвестиције (изградња, опрема, механизација).

‒ Изградња,односно грађење, доградња или побољшање (реконструкција, санација или адаптација) непокретне имовине у складу са законом којим се уређује планирање и изградња.Куповина нове опреме, машина и механизације укључујући и компијутерске програме који омогућавају производни процес – објашњава Драган Колчић, стручни сарадник за агроекономију у ПССС Књажевац.

У прихватљиве трошкове су и општи трошкови – трошкови за консултантске услуге, студије изводљивости и остале услуге за припрему, прибављанје, односно израду документације за остваривање права на одобрење пројекта као и остваривање права на одобравање ИПАРД подстицаја.

Прхватљиви трошак је и трошак спровођења финансиране активности који је настао у сврху набавка робе, радова или услуга, и мора да се односи на исплате које је извршио подносилац захтева ИПАРД подстицаја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × five =