Prihvatljivi troškovi za finansiranje iz IPARD II programa

Društvo Poljoprivreda

Svaka investicija koja će biti predmet zahteva za odobravanje projekta može sa sastojati od prihvatljivih i neprihvatljivih troškova. Prihvatljive investicije i troškovi u okviru Mere 1 utvrđeni su u Listi prihvatljivih investicija i troškova. Uz svaki Javni poziv objavljuje se i Lista prihvatljivih investicija i troškova za koje se može ostvariti podsticaj u okviru konkretnog javnog poziva. Prihvatljive investicije se određuju prema meri, sektoru i tipu investicije (izgradnja, oprema, mehanizacija).

‒ Izgradnja,odnosno građenje, dogradnja ili poboljšanje (rekonstrukcija, sanacija ili adaptacija) nepokretne imovine u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.Kupovina nove opreme, mašina i mehanizacije uključujući i kompijuterske programe koji omogućavaju proizvodni proces – objašnjava Dragan Kolčić, stručni saradnik za agroekonomiju u PSSS Knjaževac.

U prihvatljive troškove su i opšti troškovi – troškovi za konsultantske usluge, studije izvodljivosti i ostale usluge za pripremu, pribavljanje, odnosno izradu dokumentacije za ostvarivanje prava na odobrenje projekta kao i ostvarivanje prava na odobravanje IPARD podsticaja.

Prhvatljivi trošak je i trošak sprovođenja finansirane aktivnosti koji je nastao u svrhu nabavka robe, radova ili usluga, i mora da se odnosi na isplate koje je izvršio podnosilac zahteva IPARD podsticaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 − fourteen =