Преко 500 деце на Смотри дечијих фолклора у Сокобањи

Друштво Култура

Дефилеом учесника сокобањским шеталиштем започела је Смотра дечијих фолклорних ансамбала Србије, која је одржана овог викенда у Сокобањи. То је уједно било и полуфинале републичког такмичења у оквиру Централног савеза аматера у култури Србије. Сокобања је у суботу била центар фолклора, а учестоввало је 14 културно-уметничких друштава из целе Србије: Зајечара, Гаџиног Хана, Нишке бање, Сокобање, Јелашнице, Кладова, Књажевца, Прве Кутине, Мозгова, Врања, Бора, Ниша и Тешице.

Сам наступ одвијао се на великој сцени Летње позорнице „Врело”, где су ови млади фолклораши имали прилику да своје умеће покажу, како пред стручним жиријем, тако и пред својим другарима из других КУД-ова и наравно посетиоцима. Ово је и први пут да се овакав један фестивал одржава у овом формату.

– Никад нисмо имали више такмичара као сада. По пријавама смо имали 496 детета, која су се такмичила у две старосне категорије, од првог до четвртог и од петог до осмог разреда, мада мислим да је дошло и преко 500 деце. Једна изузетно лепа манифестација и задовољни смо. Најбољи на овој манифестацији иду у финале које се одржава почетком јуна месеца у Аранђеловцу, док ће се следеће године финале Републичког такмичења одржати у Сокобањи. Показали смо се као добри организатори и Централни савез је нама доделио, следеће године, организацију финала Републичког такмичења где се и по прогнозама очекује преко 1000 деце из целе Србије, од Суботице до Врања – каже Славољуб Ћирковић, председник КУД „Соко” Сокобања.

КУД „Соко” већ након месец дана организује и пети по реду фестивал ветерана и рекреативаца фолклора „Сокобања-Сокоград, игра стар-игра млад”, где се очекује преко 500 учесника, а у плану су и фолклорне радионице од 12. до 19. јула, које су у склопу конкурса кабинета Министра без портфеља задуженог за дијаспору, где је КУД „Соко” конкурисао заједно са Општином Сокобања и Центром за културу. На овим радионицама очекује се преко 120 учесника из Румуније, Босне, Македоније, Црне Горе. Традиционално и 15. пут по реду, 24. августа биће одржан и Сабор фолклора „Игра коло под Озреном”.

Према речима Славољуба Ћирковића, КУД „Соко” сваке године диже лествицу на све виши и виши ниво, и што се тиче организације и самих гостовања и наступа, и постаје једно веома озбиљно друштво које репрезентује Сокобању.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + 11 =