Представници стручне службе из Књажевца одржали предавање за сокобањске пољопривреднике

Друштво Пољопривреда

Значајан број пољопривредних произвођача присуствовао је предавањима које су данас одржали представници Пољопривредне саветодавне стручне службе „Пољосервис” из Књажевца. Интересовање је било велико јер су теме биле значајне. Прва од њих односила се на подношење захтева за рефакцију (повраћај) акцизе путем портала еАграра.

Сања Чокојевић, инжењер воћарства и виноградарства, каже да према новом правилнику који је ступио на снагу од 1. јануара, пољопривредници могу да затраже поврат дела акцизе коју су платили на дизел и биогориво. Повраћај је могуће остварити у износу од 50 динара по литру до 100 литара по хектару пријављене површине. Сваки пољопривредни произвођач има право до 100 литара по хектару за максималних 100 хектара обрадиве површине на пољопривредном газдинству.

Сања Чокојевић

Чокојевић је објаснила да су пољопривредници у обавези да узму фискални рачун на коме ће стајати ЈМБГ носиоца газдинства, као доказ да је он то гориво купио и да ће га касније употребити за обраду својих пољопривредних површина.

– Од 1. фебруара у складу са обавезним усклађивањем фискализације, свака пумпа ће издавати фискални рачун на коме ће стајати број пољопривредног газдинства и само такви рачуни ће се признавати. Уколико то нема он неће бити виђен у еАграру и пољопривредни произвођачи неће моћи да остваре право на повраћај новчаних средстава – додала је наша саговорница.

У току је и обнова регистрације пољопривредних газдинстава која се сада спроводи електронски и уколико пољопривредници не обнове своја газдинства неће моћи да поднесу ниједан захтев додала је Чокојевић. Одређени број, углавном млађих пољопривредника, обнову обавља самостално, док за оне којима је компликовано да приступе еАграру, помоћ пружају саветодавци у пољопривредним стручним службама.

Живорад Јовановић

Друга тема се односила на заштиту јабучастог воћа. Живорад Јовановић, стручни саветник за заштиту биља у Пољопривредној стручној служби Књажевац, каже да је циљ овог предавања да се пољопривредни произвођачи упознају са болестима и штеточинама које ово воће нападају и са најефикаснијим мерама заштите које се примењују.

– Тренутно је фаза мировања када је јабучасто воће у питању, али затим након орезивања примењује се прва заштита бакарним средствима, а онда крећу и друге у зависности од доба године и фазе у којој се воће налази. У оквиру предавања било је речи о штеточинама, када се јављају, како препознати одређене болести воћа и које мере предузети – рекао је Јовановић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 3 =