На новој бушотини – тренутно пет литара воде у секунди

Друштво

Из истражне бушотине, односно експлоатационог бунара за водоснабдевање на локацији „Кркино кућиштеˮ, тренутно излази пет литара воде у секунди а излив је од 0,5 до 0,6 литара воде у секунди, дакле, воде има, а колики је тачно капацитет бушотине, знаће се за неколико дана јер се радови приводе крају, сазнајемо од Драгана Јоковића, дипломираног инжењера геологије.

‒ Тренутно се ради тестирању бунара што значи да су технички радови завршени. Дубина бунара је 175 метара и у њему се налази одговарајућа филтерска конструкција са заштитним цевима од почетка до краја бунара. Видели сте компресирање бунара, а циљ тог компресирања је да се очисте пукотине у самом бунару, да се он испере, како би се након тога поставиле одговарајуће пумпе на основу којих ће се одредити прави прилив воде из бунара. Мислим да је овај пројекат у завршној фази и да је ово веома значајно за Сокобању, јер је ова количина од пет литара довољна за снабдевање насеља са око 400 домаћинстава и мислим да је Општинска управа овом истражном бушотином дала значајан допринос побољшању водоснабдевања у Сокобањи и сада нам предстоји да се Јавно комунално предузеће „Напредакˮ укључи у израду одговарајућих прикључака и спровођење воде у цевовод, с обзиром да је вода чиста и одмах употребљива.‒ рекао је Јоковић.

Са Владимиром Миловановићем, замеником председника општине, радове на изради истражне бушотине , данас је обишао и Саша Дрљача, директор ЈКП „Напредакˮ, који је рекао да ће се ова вода пре свега користити за водоснабдевање насеља „Медникˮ и дела индустријске зоне.

‒ Ово је једна од активности које општина Сокобања и ЈКП „Напредакˮ спроводе у циљу побољшања водоснабдевања у Сокобањ, да поменем само неке као што су реконструкција водоводне мреже и фабрике воде у Царини, као и будућа доградња фабрике воде. Иначе, та сама реконструкција, нарочито пумпне станице, утицала је на боље водоснабдевање у току летњих месеци, поготово када имамо у виду све сушне месеце који су нас задесили у последње време. Да резимирам, ова бушотина која сада и евидентно има одређене количине воде, значиће апсолутно много за водоснабдевање у Сокобањи ‒ рекао је Дрљача.

‒ Општина Сокобања у последњих неколико година интензивно ради на решавању проблема водоснабдевања у Сокобањи и у претходне три године уложила је преко два милиона евра у решавање проблема водоснабдевања. Прошле године заменили смо азбестно-цементне цеви у три улице (Алексе Маркишића, Вука Караџића и Немањина). Ове године радимо прстен око шеталишта и имамо сазнања да у тој мрежи има преко 40% растура воде. Наредне недеље почеће се са радовима везаним за водоснабдевање и кишну канализацију у још пет улица (Светозара Марковића, Бранка Журића, Миће Панића, Бањичка и Омладинска), које ће након тога бити асфалтиране ‒ рекао је Владимир Миловановић, заменик председника општине Сокобања, данас, приликом обиласка истражне бушотине „Кркино кућиштеˮ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =