Помоћник министра пољопривреде посетио Сокобању

Друштво

Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, са сарадницима, данас је посетио Сокобању и у згради општине одржао састанак са представницима локалне самоуправе.

Имајући у виду да је пољопривреда након туризма једна од водећих привредних грана општине Сокобања, на састанку је било речи о томе како ће ресорно министарство помоћи пољопривредницима овог краја да што боље искористе субвенције које Влада републике Србије нуди и како ће поменуто министарство овој општини помоћи у сређивању инфраструктуре.

− Разговарали смо данас о пројектима,  мерама и субвенцијама које ће Влада Републике Србије односно ресорно министарство имати у овој години и договорили смо се да пољопривредна служба  општине Сокобања и Пољопривредна стручна служба из Књажевца буду на услузи пољопривредницима овог краја и да им помогну  приликом предавања документације, писања бизнис планова, едукације како би могли да аплицирају за све конкурсе, којих ће бити у великом броју ове године. Оно о чему смо још разговарали су и неки инфраструктурни пројекти који су веома потребни  Сокобањи, као државни пут и оно што је мени и најбитније а  то је водоснабдевање. Морамо наћи неке моделе да помогнемо да се ти пројекти заврше јер једна од водећих бања у Србији мора да има потпуно уређену целокупну инфраструктуру − истакао је Богићевић.

Миодраг Николић, председник општине Сокобања, захвалио се представницима министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде на данашњој посети и истакао како општина Сокобања, неколико година уназад има одличну сарадњу са овим министарством.

− Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је нашој општини, која је ушла у много поступака и процеса из надлежности овог министарства помогла у претходном периоду. То су пре свега процес комасације а затим и субвенције које смо захваљујући њима и почели од пре пар година да дајемо јер ми скоро 16 милиона динара одвајамо за субвенције у сточарству. Сваке године у сарадњи са нашим пољопривредницима усавршавамо тај вид субвенције, сагледавамо шта им је потребно и буквално са њима заједно доносимо одлуке шта ћемо субвенционисати у следећој години а у свему томе нам помаже и ресорно министарство. Данашња посета помоћника министра Богићевића нам је стварно помогла да решимо многе ствари. Између осталог помоћи ће нам да решимо дугогодишњи проблем Сокобање а то је водоснабдевање. Педесет година то нико није решио у Сокобањи а ми смо пре четири године ушли у сам процес. То је првенствено пројекат који нам решава питање отпадних вода, прављење колектора и решавање канализационе мреже и ту наравно нећемо стари. Данас смо чули да ће ИПАРД Мера 6, која односи на инвестиције у руралну инфраструктуру, бити активирана у наредне три,четири године. Ми ћемо кренути  да на време припремимо пројектну документацију како бисмо почели да решавамо инфраструктурне проблеме не само у самој Сокобањи него и по селима која сви знамо да су годинама у великом проблему што се тиче и водовода и канализације − рекао је Николић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 19 =