Пољопривредницима уручене потврде за кукуруз, општина обећала превоз

Друштво Пољопривреда

Пољопривредници са територије општине Сокобања би у догледно време требали да добију око 210 тона меркантилног кукуруза у зрну, као помоћ државе ради ублажавања прошлогодишње суше. За ову меру конкурисало је 157 произвођача.

У циљу реализације овог пројекта, јуче у сали Биоскопа „Моравицаˮ обављена је подела потврда за доделу меркантилног кукуруза, уз присуство представника ПССС „Пољосервисˮ из Књажевца и сокобањске локалне самоуправе.

Општина Сокобања је и овог пута показала разумевање за потребе пољопривредника и укључила се у допремање помоћи, иако јој то није била законска обавеза.

‒ Једноставно општина Сокобања, као и увек, пољопривредним произвођачима излази у сусрет, тако и овог пута, на овом састанку смо се договорили о преузимању тог меркантилног кукуруза из силоса у Платичеву и превозу до Сокобање. Направићемо динамички план поделе тог зрна, значи сваки пољопривредни произвођач добија 240 килограма тог зрна по музном грлу. Сад је у припреми издавање потврда, изјава код нотара да у име пољопривредног произвођача ми идемо да узмемо те количине ‒ казао је Владимир Миловановић, заменик председника општине Сокобања.

Кукуруз ће бити допремљен из локалног магацина у Платичеву, општина Рума, Републичке дирекције.

‒ По доласку кукуруза у општину Сокобања, у централни магацин, пољопривредни произвођачи ће бити позивани и правиће се спискови где ће по одређеним данима и у одређеним селима долазити, да би се процес поједноставио. И да би ситуација била што чистија, у смислу да сви буду задовољни, да после не буде прозивке ни пољопривредне саветодавне стручне службе, ни локалне самоуправе, а не дај боже, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде ‒ објаснио је Драган Колчић, директор ПССС Књажевац.

Он је позвао пољопривредне произвођаче да искористе прилику када долазе у Сокобању да сврате у просторије Ватрогасног дома где је формирана привремена канцеларија Пољопривредне саветодавне и стручне службе за издавање ИД сертификата, односно за електронску пријаву пољопривредних произвођача која следи и која ће трајати до 31. марта.

‒ Сви пољопривредни произвођачи, регистровани, морају да изврше електронску пријаву да би касније било лакше за Е-аграр који је предвиђен да у току ове године ступи на снагу ‒ рекао је Колчић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 3 =