Borci

Podeljene boračke legitimacije

Društvo

Borcima sa područja Sokobanje na svečanosti održanoj u sali opštine krajem prošle nedelje uručene su legitimacije. Pravo na ovu ispravu imaju ratni i mirnodopski vojni invalidi, civilni invalidi rata, roditelj, supružnik i dete palog borca.

Zakon koji je donet o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica štiti ovu grupaciju i omogućuje da svi oni koji su patili na neki način budu obeštećeni, poručuju iz SUBNOR-a Sokobanje.

– Posle dugog niza godina, možda i tridesetak godina, ova vlast je donela zakon o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica. Ovaj zakon koji je donet bitan je za opstajanje i udruženja poput našeg, koje nije profitabilno – ističe dr Slavoljub Jovanović, predsednik SUBNOR Sokobanje.

Borci

Da su legitimacije značajne kao identifikacija boraca i pomak u ostvarivanju njihovih prava smatra i jedan od učesnika rata na Kosovu 1998/1999. Dejan Pavlović.

– Posle određenih godina dobijamo mogućnost da budemo ono što jesmo… Borci i invalidi…jer smo se borili za državu – kaže Pavlović.

Borci

Ispred lokalne samouprave borcima i članovima njihovih porodica isprave je uručio zamenik predsednika opštine Vladimir Milovanović.

– Vlasnici ove legitimacije bi trebalo da ostvare povlastice pri, recimo, parkiranju u Sokobanji, prevozu, u prodavnicama, pri plaćanju poreza kod lokalne samouprave. Tako da je to jedan čin pomoći. I tu se vidi da Vlada Republike Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, za razliku od nekog prethodnog perioda, vodi brigu o tim ljudima – rekao je Milovanović.

Legitimacije je izradila Narodna banka Srbije, Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, na osnovu podataka unetih u Jedinstvenu evidenciju podataka o korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × two =