Borci

Подељене борачке легитимације

Друштво

Борцима са подручја Сокобање на свечаности одржаној у сали општине крајем прошле недеље уручене су легитимације. Право на ову исправу имају ратни и мирнодопски војни инвалиди, цивилни инвалиди рата, родитељ, супружник и дете палог борца.

Закон који је донет о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица штити ову групацију и омогућује да сви они који су патили на неки начин буду обештећени, поручују из СУБНОР-а Сокобање.

– После дугог низа година, можда и тридесетак година, ова власт је донела закон о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица. Овај закон који је донет битан је за опстајање и удружења попут нашег, које није профитабилно – истиче др Славољуб Јовановић, председник СУБНОР Сокобање.

Borci

Да су легитимације значајне као идентификација бораца и помак у остваривању њихових права сматра и један од учесника рата на Косову 1998/1999. Дејан Павловић.

– После одређених година добијамо могућност да будемо оно што јесмо… Борци и инвалиди…јер смо се борили за државу – каже Павловић.

Borci

Испред локалне самоуправе борцима и члановима њихових породица исправе је уручио заменик председника општине Владимир Миловановић.

– Власници ове легитимације би требало да остваре повластице при, рецимо, паркирању у Сокобањи, превозу, у продавницама, при плаћању пореза код локалне самоуправе. Тако да је то један чин помоћи. И ту се види да Влада Републике Србије са председником Александром Вучићем, за разлику од неког претходног периода, води бригу о тим људима – рекао је Миловановић.

Легитимације је израдила Народна банка Србије, Завод за израду новчаница и кованог новца, на основу података унетих у Јединствену евиденцију података о корисницима права из области борачко-инвалидске заштите.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × five =