Почели „Нушићеви хајдуци”: На изложби и забрањенa фотографијa

Друштво Култура

У холу хотела „Моравица” синоћ је у оквиру манифестације „Нушићеви хајдуци” отворена и фото изложба под називом „Светлосни запис од Нушића до Соје Јовановић”, на којој се налазе фотографије које је забележио наш славни комедиограф и писац Бранислав Нушић, али и фотографије на којима се и он сам налази.

− Поред свечаног отварања одлучили смо да направимо и изложбу „Светлосни запис од Нушића до Соје Јовановић” у част стогодишњице од рођења Соје Јовановић, наше прве редитељке која се 1953. године опробала у режирању комада „Сумњиво лице”, који је наредне 1954. године учествовао на фестивалу у Пули и освојио награду – поручио је Небојша Нушић, управник „Нушић” фондације.

Нушић је као фотограф занат учио од познатог фотографа тадашње Краљевине Југославије, Јанићија Манакија.

− Живећи у Битољу Нушић је упознао Јанићија и Милтона Манакија. Јанићије је био дворски фотограф. Фотографисао је нашег Краља Петра. Измеђи осталих сликао је и последњег турског Султана. Оно што је интересантно, опробао се и у првој фото датотеци, тако да је од Јанићија Манакија настала уопште и та популарна и практична примена фотографије у животу – открио је Небојша Нушић.

Поставку изложбе чине фотографије Нушића као дипломате, младног писца, затим фотографија Нушића и Жанке Стокић, популарне министарске, и најизвођенијег Нушићевог дела, Нушића као управника у Српском народном позоришту. Ову колекцију чине и три фотографије које говоре о Соји Јовановић, где је приказана Соја у радној атмосфери, затим фрагменти са снимања „Сумњивог лица” са Петром Прличком и филма „Др” са Мијом Алексићем.

− Интересантно је да смо на изложби приказали и фотографију која је дуго била забрањена, на којој се налазе Краљ Александар и Краљица Марија у кочији, али због седалног дела кочијаша који је био у првом плану била је забрањена. У трећем плану виде се Бранислав Нушић и официјални камерман, што говори у прилог да је Нушић тада већ, као секретар у Министарству просвете препознавао значај медија и маркетинга – додао је Нушић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − two =