Igra kolo 22

По тринаести пут заиграло „Коло под Озреномˮ

Друштво Култура

Велики број фолклораша из Србије, Бугарске и Македоније окупио се у суботу, 27. августа, на тринаестом међународном сабору фолклора „Игра коло под Озреномˮ. Наступило је деветнаест културно-уметничких друштава из Сокобање, Вршеца и Софије, Куманова, Београда, Зрењанина, Велике Плане, Алексинца, Параћина, Оџака, Крушевца, Књажевца, Бруса, Крагујевца, Врања…

Фестивал је започео традиционалном шетњом учесника центром Сокобање. Овај манифест лепоте и традиције, разноликости ношњи и веза, цветних детаља и лепих перјаница, прошетао је дугом колоном на одушевљење гостију и мештана. Одиграно је и заједничко коло у центру града између турског купатила и Милошевог конака.

На летњој позорници „Врелоˮ, посетиоци Сабора, имали су прилику да уживају у играма из Бујановца, Кобишнице, Пчиња, Лесковачке и Биначке Мораве, Алексиначког Поморавља, торлачким играма као и бугарским и македонским играма друштава из ових земаља.

– Ове године смо имали 520 учесника. Три друштва из Бугарске, два из Македоније. Никад масовнији фестивал, веома сам задовољан и организацијом и посетом. Ово је већ трећи фестивал за непуна четири месеца где је прошло скоро две хиљаде учесника. У следећој години имамо још један фестивал, четврти – поручује Славољуб Ћирковић, председник КУД-а „Сокоˮ.

Фестивал је посетио и велики број љубитеља традиционалне музике и фолклора, а међу њима било је и познатих лица.

– Фестивал је посетила и председница Српске странке Заветници и народна посланица Милица Ђурђевић, која је чула за наш фестивал. Каже да је одушевљена и да није скоро била на једном таквом фестивалу. Присуствовао је и Далибор Китановић председник КУД-а ‘Српски вез’ из Македоније, из Куманова, који је скоро добио плакету од председника Србије за ширење српства у Макодонији. Он је дошо само да види како ми то организујемо. Ове године имамо и велики број спонзора и пријатеља који су помогли одржавањe овог фестивала – каже Ћирковић.

Фестивал „Игра коло под Озреномˮ имао је и специјалне госте. Програм фестивала водила је Ивана Ивановић етнотуризмолог и председница Удружења гуслара „Право у жицуˮ. Публици су се представили и Станислава Ђорђевић, једина жена гајдашица у Србији и Стефан Томоњић, млади гуслар из Удружења гуслара „Право у жицуˮ. У оквиру фестивала традиционално су бирани најлепши Жупан и најлепша Лептерија. О томе је одлучивао жири у саставу: Љубиша Митић, Жика Марјановић и Миљко Петровић. Титула најлепшег Жупана ове године припала је Мартину Станковићу из КУД-а „Моравацˮ, Горње Видово, а Лептерије Елени Новаковић из зрењанинског КУД-а „Перлазˮ.

Након организације овог фестивала, КУД „Сокоˮ већ данас путује на турнеју у Сунчев брег, где ће боравити шест дана.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =