Plantaže divlje ruže u Sesalcu

Društvo

Goran Simonović iz Sesalca jedan je od malobrojnih uzgajivača šipurka na području naše opštine. On je divlju ružu zasadio za sada na šest hektara površine. Simonović kaže da je primetio da se u Srbiji sve više podižu plantaže šipurka i da je shvati da je to zapravo jedina poljoprivredna kultura koju može da uzgaja na svom imanju, koje je prilično udaljeno od sela, pa mu sve druge useve poput kukuruza i pšenice uništi divljač. Ovaj poljoprivrednik je prošle jeseni zasadio tri, a ovog proleća još tri hektara i planira da zasadi još.

− Trenutno mislim da otkupna cena nije loša. To je organski šipurak koji se ne prska i ne đubri veštačkim đubrivom. Cene sadnica, koje moraju biti kvalitetne i sertifikovane, kreću se od 16 pa preko 20 dinara po rasadu u zavisnosti od količine sadnog materijala koji nabavljate. Uostalom, videćemo kad stigne prvi rod, u zavisnosti od plasmana na tržištu zavisiće i proširenje plantaže − kaže Simonović.

Naš sagovornik dodaje da prvi rod očekuje na jesen 2022. godine, dok se treća godina smatra početkom pune rodnosti šipurka, a koliki će prinosi biti zavisi od toga kakva je bila nega u prethodne dve godine.

Šipurak ješumska vrsta koju su ljudi oduvek brali i koristili. Vremenom je ustanovljeno da pojedine sorte divljeg šipurka mogu obilno da rađaju i kao takve su razmnožavane i kasnije sađene za potrebe mnogih prehrambenih industrija a zatim su procesom hibridizacije dobijene neke druge sorte i hibridi koji se sade isključivo kao voćna vrsta za potrebe industrije, ili hortikulture. Goran je zasadio tri sorte divlje ruže, koje su slične po svojim hranljivim materijama ali se razlikuju po vremenu sazrevanja. Sorta koja najranije sazreva je „laksa”, pored toga zasadio je i staru sortu „šmit ideal” koja je i daljenje na vodećem mestu za potrebe plantažnog gajenja i „inermis”.

Pre podizanja zasada treba obaviti pripremu zemljišta za sadnju i popravku plodnosti. Međutim, njegova prednost je što šipurak nije zahtevan za uzgoj, ne traži neke posebne agrotehničke mere i što je najvažnije plasman je zagarantovan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 + 1 =