Paneli

Потписан тројни уговор за субвенцију соларних панела у Сокобањи

Друштво

Потписивањем тројног уговора између општине, извођача радова и клијената, Сокобања је постала прва општина у Србији која је почела реализацију пројекта „Субвенција изградње соларних панела и прикључивање на систем електродистрибуцијеˮ.

Миодраг Николић, председник општине Сокобања, каже да Србија у односу на Европску унију троши 40 посто више електричне енергије, зато су држава, Mинистарство и локалне самоуправе одлучили да заједно субвенционишу енергетску санацију објеката. Грађани на овај начин могу лакше да постану произвођачи електричне енергије коју троше. Цео процес функционише тако што домаћинства могу инсталирати на своје објекте соларне панеле које ће користити за снабдевање сопствене потрошње, при чему ће вишак електричне енергије моћи да испоруче у електроенергетски систем или ускладиште у сопственим складиштима ради каснијег коришћења. Грађани у оквиру ове категорије могу да имају директну корист, односно мање рачуне за утрошену електричну енергију.

Општина и држава инсталирање соларних панела финансирају са 50 посто, а 50 посто плаћа власник. Све локалне самоуправе дужне су да обезбеде исти износ новца за субвенције који су добиле од Министарства, па ће грађанима укупно на располагању бити око 200 милиона динара. Грађани могу да добију највише до 50 одсто укупне инвестиције или највише 420.000 динара.

Paneli

– Општина Сокобања ће, уз подршку Министарства рударства и енергетике, наставити да учествује у програмима и спроводи мере којима се повећава енергетска ефикасност. Следећи конкурс је за субвенције за замену столарије. Драго ми је да су наши службеници и наша општина први који су спровели и извели овај пројекат. Иначе, све похвале за раднике Општинске управе који су у најкраћем року припремили потребну документацију, тако да смо прва општина у Србији која је кренула са реализацијом овог пројекта – рекао је Николић.

Милош Никодијевић, један од корисника, истиче да је већ извесно време имао идеју да угради соларне панеле, али да му је захваљујући овом конкурсу и субвенцијама државе и локалне самоуправе овај процес убрзан.

– Разлози због којих ћу уградити соларне панеле су повећање енергетске ефикасности и наравно заштита животне средине. Општина максимално субвенционише до 420.000 динара, а мој предрачун је око милион динара, значи моји трошкови ће бити око 580.000 динара уколико успемо да монтирамо онолики број панела колико је максимално, уколико не, моји трошкови ће бити мањи – рекао је Никодијевић.

Paneli

Општина Сокобања и корисници потписали су тројни уговор са фирмом „Телефон инжењерингˮ која ће инсталирати соларне системе. Никола Шакан, представник поменуте фирме, каже да је Сокобања прва општина са којом су потписали уговор и честитао је свима на експедитивности.

– Потписали смо тројни уговор са општином и са клијентима код којих треба да инсталирамо соларне системе шест киловата. Драго нам је што је баш Сокобања прва општина са којом смо потписали уговор и што су изабрали нас, као фирму са највише искуства у овој области, да обавимо поменути посао – рекао је Шакан.

Субвенције за соларне панеле су део националног Програма енергетске санације у домаћинствима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × four =