Планинари по трећи пут освојили „Мале ртањске врхове”

Друштво Туризам

У организацији Планинарског друштва „Оштра Чука” и Удружења грађана „Велика Порица Ртањ” из Шарбановца ,у суботу је одржана планинарска акција „Планине Сокобањске котлине – Мали ртањски врхови 2023”. Ова акција, која се одржава по трећи пут, окупила је 110 планинара из Зајечара, Неготина, Сврљига, Панчева, Параћина, Ниша, Алексинца, Бољевца, Београда, Новог Сада и још много других градова.

Овом приликом препешачено је око 15 километара, са висинском разликом од 500 метара, а посетиоци су имали прилику да се упознају са лепотама Шарбановачког краја. Стаза је водила од места Церови на регионалном путу Сокобања-Бољевац, преко Воденог камена и врха Мућеа. Планинари су се упознали са адреналинским одсеком „Стење”, а посетили су и врх „Бабу”, са кога се се пружа величанствен поглед ка Тупижници, Крстатцу, Тимочкој Крајини, кањону Злотске реке, Столу, Дели Јовану као и пирамидалном делу планине Ртањ – врху „Шиљак”. При повратку посећена је и јама „Велика Порица”, која је неизоставна атракција овог краја.

Председник ПД „Оштра Чука” Младен Антић каже да је ово акција која се показала веома добро, јер је богаство овога краја у прородним лепотама изузетно велико. Прелази се преко ливада богатим цвећем и дивљим јагодама, обилазе кречњачки терени и крашки предели. Све се мења лагано у ходу и сваки предео има неку причу за себе. Антић је овом приликом најавио да ће  у следећој акцији бити убачена и јама „Звечана пропаст”, као једна од занимљивости на стази, и похвалио сарадњу са УГ „Велика Порица Ртањ” из Шарбановца.

− Нама из друштва се допао овај терен. Имали смо ту част да упознамо неке људе из Шарбановца, који су касније и формирали друштво. Морам да кажем, свака им част. Врло су организовани као село и сарадња са њима је феноменална, у сваком погледу. Била би добра акција, али без њихове логистике ништа од овога не би било − додао је Антић.

Последња тачка ове планинарске ације било је место „Јавор”, где су домаћини за своје госте припремили ручак и освежење. Традиционално се припрема пасуљ,а ли овога пута припремљено је и једно изненађење.

− Ми, као домаћини, ту смо да дочекамо и угостимо посетиоце. Обично се на акцијама једе само пасуљ. Ми смо то проширили на пасуљ и гулаш, а ове године смо направили изненађење и на менију се нашао и гулаш и рибља чорба. Ја се надам да су људи били задовољни. Када је у питању ово подручје, оно је и старо и ново, јер је 1996. године овде био организован „Биљобер”, а касније је пресељен на Ртањ. Задњих пар година покушавамо да урадимо ту динамику и промоцију села, не само планинарском акцијом, већ имамо и доста презентација, како по медијима тако и по друштвеним мрежама. Ово је покушај да се подручје промовише, као нешто ново за Сокобању − рекао је Славиша Ђокић из УГ „Велика Порица Ртањ”.

Ни посетиоци нису крили своје одушевљење када је у питању овај крај и гостопримство домаћина. Ручак који су имали нису коментарисали, али су рекли да се јело по два пута.

Невена Ђорђевић из Ниша први пут је посетила ово место. Она каже да је највећи утисак на њу оставио фотограф, који је био на правом месту и у право време током целе руте и забележио све битне тренутке, и природу и људе. Веома јој се свидела и јама „Велика Порица”, у којој је температурна разлика драстична.

Снежана Бранковић из нишког Планинарског друштва „Сува планина” каже да је ово предиван крај – прави Рајски врт, са обиљем лековитог биља и растиња којих нема на другим локацијама.

− Богатство и задовољство сваке акције и планинарења је у томе упознати нове биљке и нове крајеве са својим неким чарима и лепотама. Крај је врло специфичан и врло леп. Пребогат свиме, а посебно јако финим људима. То је вероватно последица овакве околине у којој живимо. Заиста, без претеривања, све је било потаман и право уживање у свему − рекла је Бранковић.

Мештани села Шарбановац и УГ „Велика Порица Ртањ”, увелико раде на промоцији свог краја. Поред планинарско-шетачких акција планирају да прошире и обогате своју понуду и убацивањем историјског садржаја овог дела Сокобање.

Како они кажу− „Нешто што људи до сада нису видели  нити чули”…

Како је визуелно протекла ова планинарска акција можете погледати у видео прилогу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × four =