Манифестација у Читлуку чува традицију: Повело се коло из свих крајева Србије

Друштво Култура

Дефиле учесника у народној ношњи сеоским улицама и заједничко коло на широкој ливади у центру села, овако је отпочела 9. Међународна смотра фолклора која је овог викенда одржана у Читлуку, надомак Сокобање. Скоро деценију стара манифестација окупила је културно-уметничка друштва из свих крајева Србије.

Пред великим бројем окупљених посматрача коло су повели чланови КУД-ова „Јадранчеˮ из Јадарске Лешнице, „Расинаˮ из Великих Купаца, „Жупа из Александровца, гости из Центра за културу „Жичаˮ, али и фолклораши КУД-ова „Пензионерˮ из Зајечара, „9. августˮ из Лучине код Ћићевца, „Колоˮ из Књажевца и „Сокоˮ из Сокобање. На отвореној бини повеле су се игре из Левча, Влашке девојачке игре, затим игре из Шумадије, Понишавља, Великог Извора, Лесковца и Књажевца.

Смотру фолклора званично је отворила Данијела Васиљевић председница Скупштине општине Сокобања, која је окупљене поздравила у име локалне самоуправе.

– Желим да вам се од срца захвалим што већ девети пут Месна заједница, КУД ‘Младост’ и Општина Сокобања организују овако дивну културну манифестацију. Врло је важно што ово радите. Негујете културу игре, фолклора, али оно што је још битније негујући културну манифестацију ви негујете национални идентитет. Желим да ова манифестација траје још много, много година – поручила је председница сокобањске скупштине.

« од 10 »

Колико је ова манифестација значајна за само село, али и за нашу традицију истакао је и Горан Илић председник КУД-а „Младостˮ из Читлука.

– Овом манифестацијом одржавамо ту српску традицију, да се не забораве песма и коло које су наши стари играли – рекао је Илић.

Манифестацију су, поред осталих, подржали Општина Сокобања, Културни центар Сокобање и Туристичка организација.

Овог лета мештане Читлука и њихове госте очекује и трећа Гастро манифестација у организацији Удружења „Етнос Сˮ из Читлука која ће се одржати 25. августа. На простору испред Дома културе одржаће се такмичење у припремању гулаша на отвореној ватри као и избор најлепшег штанда и старог јела.

Текст: К. Ђ; Ј. Р.

Фото и видео: К. Ђ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve − 10 =