Отворена изложба поводом 120 година од упокојења Митрополита Михаила

Култура

Поводом 120 година од упокојења Митрополита Михаила, данас је у Галерији легату отворена изложба, коју су приредили ученици петог разреда Богословије „Светог Саве” и монах Игнатије Марковић, сабрат манастира Рача, у организацији Народне библиотеке „Стеван Сремац”.

– Овом изложбом смо хтели да подсетимо на живот и дело митрополита Михаила, да не би, попут већине великих људи, пао у заборав – рекао је монах Игнатије и додао да овом изложбом није у потпуности обухваћен изузетно богат богословско-историјско-књижевни рад митрополита Михаила, јер је, према његовим речима, невероватно колико је тога митроплит Михаило учинио за свог живота имајући у виду и прилике у којима се Србија у то време налазила.

Поред преписке, коју је митрополит Михаило одржавао са свим виђенијим људима тог времена и на основу које се може закључити да је имао времена за све људе који су му се обраћали, изложба садржи и предмете са његовог стола за писање, попут кашичице којом је сипао песак да се мастило не би размазивало, перореза којим је шиљио оловке и ножа за отварање писама, као и његове фотографије.

Митрополит Михаило, чије је световно име било Милоје Јовановић, рођен је 19. августа 1826. у Сокобањи. Основну школу завршио је у родном месту, а гимназију у Зајечару и Неготину. Богословију је учио у Београду. Са још петорицом кандидата митрополит Петар упутио је младога Милоја на школовање у Кијевску духовну академију 1846. године. У току школовања Милоје прима монашки чин и добија монашко име Михаило. Митрополит кијевски Филарет рукоположио га је у чин јерођакона 12. априла, а за јеромонаха 16. истога месеца. Духовну академију завршио је јула 1853. године добивши научни степен магистра богословља. За Епископа шабачког је хиротонисан 14.октобра 1854. године. За Архиепископа београдског и Митрополита Српског изабран је 1859. године.

Био је први председник српског друштва Црвеног крста. Помагао је отварање Призренске Богословије. За време његове управе, 1871. године Српска Црква у Кнежевини Србији добила је независност. Био је насилно уклоњен са трона управе Српске Цркве 18. октобра 1881. године, на који је враћен, након политичких промена 1889. Упокојио се 5. фебруара 1898. године и сахрањен је у Саборној цркви у Београду. Митрополит Михаило је управљао црквом у Србији за време владе четири Обреновића: Милоша, Михаила, Милана и Александра.

Мештани и туристи, изложбу ће моћи да разгледају наредне две недеље. Радним данима биће отворена за посете у терминима од 10:00 до 13:00 и од 15:00 до 17:00, а викендом од 8:00 до 14:00 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + sixteen =