(ВИДЕО) Одржана тридесета јубиларна академија Свети Сава

Култура

Јуче је у свечаној сали хотела Моравица одржана тридесета јубиларна Светосавска академија. Поред културног програма, академију је обележило и сећање на дугогодишњи историјат друштва и људи који су својим делом и пожртвовањем допринели његовом раду.

Након химне Светом Сави, коју је извела школа музичких талената из Ћуприје, по традицији пресечен је славски колач. Улогу колачара за следећу годину преузео је Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

И ове године  подељени су златници и признања најбољим ученицима и заслужнима, а једна од њих је Надежда Ђорђевић, ученица школе музичких талената из Ћуприје.

– Много ми је драго што сам ове године ја изабрана да будем та која ће да добије награду. Сваке године један ученик из наше школе добије то признање. Увек сам гледала како старији ученици то добијају и желела сам да и ја будем један од добитника. Сваке године се радујемо што долазимо овде. Мени је ово већ пета година. Долазила сам и са малим оркестром школе за музичке таленте, и средњим и са великим – каже Надежда.

Школа музичких талената из Ћуприје традиционално наступа на Светосавским свечаностима. Поред њих, текстове песама читали су Хранимир Милојковић и Милош Вељковић, чланови Књижевног клуба „Стојан Живадиновић”, а свечану академију монолизама и мислима великог Николаја Велимировића увеличали су наши драмски уметници Снежана Савић и Небојша Дугалић.

С обзиром да је у питању велики јубилеј чији се рад огледа у тридесет година постојања, у холу хотела Моравица постављена је изложба фотографија које су обележиле то време.

– Као један мали подсетник, организовали смо изложбу фотографија од првих дана оснивања па до данашњег дана. Оно што смо бележили сваке године фотоапаратима. То је једно путовање кроз историјат друштва – каже Саша Дрљача из Добротворног друштва „Свети Сава”.

Након академије у холу хотела Моравица припремљен је коктел за госте и учеснике који су том приликом могли да уживају у музици Владимира Црномарковића и групи „Лутајућа срца” из Ниша.

Позитивне утиске са академије понели су глумци који су у њој учествовали.

– Врло је лепо. Заиста озбиљна академија поводом јубилеја самог добротворног друштва и великог празника Светог Саве. Заиста дуго трају и успешни су у томе. Лепо је што смо се окупили овде и ова дечица су дивно свирала – рекла је глумица Снежана Савић.

Ову драмску уметницу за Сокобању везују и успомене са снимања филма „Индијско огледало”.

– Гледаоци су сигурно видели тај филм, јер га телевизија често приказује. Филм је великог Аце Поповића са дивном екипом глумаца, Гидром, Алигрудићем, Ланетом Гутовићем, Мољцем, Секом Сабљић… Баш нас је било пуно. Ја сам тада тек била завршила позоришну академију. То ми је била једна од првих филмских улога. Снимали смо овде, само што је хотел тада изгледао другачије. Баш је био у стилу карактеристичном за социјализам. Сада фантастично изгледа, овако у новом руху. Потпуно модерна грађевина са лепо уређеним ентеријером у складу са временом. Тако да сам баш пријатно изненађена. Враћају ми се успомене. Много пута сам наступала у Здрављаку, док је било неко, условно речено, лепо време, кад су се људи дружили, кад су излазили – каже Снежана Савић.

 

2 thoughts on “(ВИДЕО) Одржана тридесета јубиларна академија Свети Сава

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 4 =