Отворен камп за младе из дијаспоре “Сокобања без граница”

Друштво Култура

Фолклорни камп за младе из дијаспоре и региона под називом “Сокобања без граница” отворен је синоћ на Летњој позорници “Врело”. Овај међународни фестивал фолклора и камп за младе из региона и дијаспоре организован je у оквиру пројекта Општине Сокобања и Министарства без портфеља, који спроводи Културни центар “Сокобања” у сарадњи са Туристичком организацијом и Културно – уметничким друштвом “Соко” и трајаће до 6.августа.

Камп је отворио Ђорђе Милићевић министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у односима са дијаспором. Министар Милићевић је поздравио све присутне и рекао да му је велика част јер има прилику да отвори летњи камп у једној од најлепших српских бања, истакавши да је овај пројекат један од најбољих примера сарадње министарства и локалне самоуправе и заједничке бриге према дијаспори.

– Дијаспора је срце нашег народа које куца широм света. Њихова љубав према Србији, њихова верност традицији и култури нашег народа, свакодневно нас надахњује и показује колико је снажна и непролазна веза између нас. Пројекат “Сокобања без граница” је резултат наше одлучности да градимо мостове између наше домовине и српске дијаспоре, да негујемо наше културно наслеђе и да омогућимо нашој деци из дијаспоре да се повежу с коренима и да осете дух Србије који носимо у себи. У овом кампу деца ће бити окружена традиционалним вредностима, песмом и игром и музиком нашег народа – реко је министар Милићевић.

Министар је додао да је дијаспора наша најјача подршка у изградњи и развоју Србије.

– Њихово искуство, знање и везе у свету пружају нам безброј могућности за напредак и просперитет. Зато се обавезујемо да ћемо наставити улагати напоре како бисмо дијаспору још више повезали са Србијом, стварајући боље услове за повратак, инвестирање и сарадњу – додао је Милићевић.

У име општине Сокобања учесницима кампа је пожелео добродошлицу и присутне поздравио председник Миодраг Николић, истакавши да је овакав вид активности од великог значаја и за саму Сокобању јер је то још један од начина отварања многих могућности и ширења мреже пријатељства, као и да је ово само први корак успостављања чвршћих веза са дијаспором.

После свечаног отварања кампа на Летњој позорници одржан је концерт групе „Неверне бебе“ за све учеснике кампа, посетиоце и мештане Сокобање.

Камп у организацији Културног центра Сокобање окупља српска културно-уметничка друштва из четири државе, који ће до 6. августа учествовати у радионицама народних игара, традиционалног певања и традиционалне музике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen + twenty =