Otvoren kamp za mlade iz dijaspore “Sokobanja bez granica”

Društvo Kultura

Folklorni kamp za mlade iz dijaspore i regiona pod nazivom “Sokobanja bez granica” otvoren je sinoć na Letnjoj pozornici “Vrelo”. Ovaj međunarodni festival folklora i kamp za mlade iz regiona i dijaspore organizovan je u okviru projekta Opštine Sokobanja i Ministarstva bez portfelja, koji sprovodi Kulturni centar “Sokobanja” u saradnji sa Turističkom organizacijom i Kulturno – umetničkim društvom “Soko” i trajaće do 6.avgusta.

Kamp je otvorio Đorđe Milićević ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima sa dijasporom. Ministar Milićević je pozdravio sve prisutne i rekao da mu je velika čast jer ima priliku da otvori letnji kamp u jednoj od najlepših srpskih banja, istakavši da je ovaj projekat jedan od najboljih primera saradnje ministarstva i lokalne samouprave i zajedničke brige prema dijaspori.

– Dijaspora je srce našeg naroda koje kuca širom sveta. Njihova ljubav prema Srbiji, njihova vernost tradiciji i kulturi našeg naroda, svakodnevno nas nadahnjuje i pokazuje koliko je snažna i neprolazna veza između nas. Projekat “Sokobanja bez granica” je rezultat naše odlučnosti da gradimo mostove između naše domovine i srpske dijaspore, da negujemo naše kulturno nasleđe i da omogućimo našoj deci iz dijaspore da se povežu s korenima i da osete duh Srbije koji nosimo u sebi. U ovom kampu deca će biti okružena tradicionalnim vrednostima, pesmom i igrom i muzikom našeg naroda – reko je ministar Milićević.

Ministar je dodao da je dijaspora naša najjača podrška u izgradnji i razvoju Srbije.

– Njihovo iskustvo, znanje i veze u svetu pružaju nam bezbroj mogućnosti za napredak i prosperitet. Zato se obavezujemo da ćemo nastaviti ulagati napore kako bismo dijasporu još više povezali sa Srbijom, stvarajući bolje uslove za povratak, investiranje i saradnju – dodao je Milićević.

U ime opštine Sokobanja učesnicima kampa je poželeo dobrodošlicu i prisutne pozdravio predsednik Miodrag Nikolić, istakavši da je ovakav vid aktivnosti od velikog značaja i za samu Sokobanju jer je to još jedan od načina otvaranja mnogih mogućnosti i širenja mreže prijateljstva, kao i da je ovo samo prvi korak uspostavljanja čvršćih veza sa dijasporom.

Posle svečanog otvaranja kampa na Letnjoj pozornici održan je koncert grupe „Neverne bebe“ za sve učesnike kampa, posetioce i meštane Sokobanje.

Kamp u organizaciji Kulturnog centra Sokobanje okuplja srpska kulturno-umetnička društva iz četiri države, koji će do 6. avgusta učestvovati u radionicama narodnih igara, tradicionalnog pevanja i tradicionalne muzike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven − one =