Bioskop

Otpočela druga faza rekonstrukcije „Moraviceˮ: Novi bioskop do kraja jula?

Društvo Kultura

Nakon skoro dve decenije sokobanjska pozorišna i filmska publika najzad će dobiti svoj kutak. Rekonstrukcija Bisokopa „Moravicaˮ ovih dana ušla je u drugu fazu i ako sve bude po planu za otprilike četiri meseca meštani i gosti uživaće u prvim filmskim projekcijama i pozorišnim ostvarenjima.

Ova faza radova podrazumeva izvođenje unutrašnjih radova na zgradi bioskopa, nove podove, sanitariju, nabavku pozorišnih stolica, kao i uvođenje grejanja, sistema hlađenja i kotlarnice na pelet.

Bioskop

– Prva faza rekonstrukcije koja je obuhvatala građevinske radove, rekonstrukciju krova, završena je pre dve godine. Tada smo od Ministarstva kulture kroz projektno finansiranje ‘Gradovi u fokusu’ dobili određena sredstva. Prošle godini smo takođe odvojili određena sredstva iz opštinskog budžeta kako bi rekonstruisali bioskop. Međutim, došlo je do nekih izmena u projektu tako da smo to morali da ostavimo za ovu godinu. Što se tiče samog izvora finansiranja za ovu godinu, mi smo od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobili 11 miliona i ostatak sredstava od 49 miliona je dodala lokalna samouprava kako bi konačno završili bioskop i dobili ustanovu u kojoj možemo da održavamo i predstave. Tu su i naša kulturno-umetnička društva koja imaju problem i sa vežbama i sa samim izvođenjem svojih tačaka. Nadam se da ćemo sve završiti u dogovorenom roku – poručuje predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić.

Bioskop

Predstavnik Firme GAT iz Novog Sada, koja je zadužena za izvođenje radova, kaže da za sada sve teče po planu.

– Sve ide po dinamici koju smo napravili i dogovorili. Imamo rok od 120 dana. Mislim da ćemo bez problema sve izvesti ukoliko ne naiđemo na neke nepredviđene radove. Nadam se da će mo ispoštovati tu dinamiku i taj rok druge faze Bioskopa ‘Moravica’. Radimo na rekonstrukciji unutrašnje fasade. Rušimo, demontiramo stara vrata. Čim završimo demontažu stare fasade, krećemo sa ugradnjom nove i sa izvođenjem radova u bioskopskoj sali – kaže Petar Hristov, glavni i odgovorni izvođač radova na ovom objektu.

Ove godine je najavljen i Festival amaterskog pozorišta „Vodviljˮ, koji će se jednim delom odvijati na Letnjoj pozornici, dok će se neki komadi najverovatnije igrati u sali bisokopa.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − 14 =