Deklaracija o zaštiti pčela

Општина Сокобања један од потписивача Декларације о заштити пчела

Друштво

На Декларацију о заштити пчела, која подразумева заједничку бригу о овим инсектима, недавно су ставили потпис и представници локалне самоуправе у Сокобањи и овдашњег пчеларског удружења. Ова декларација, између осталог, подразумева и напуштање праксе третирања комараца и крпеља из ваздуха средствима отровним за пчеле, што представља највећу претњу њиховом опстанку.

У име локалне самоуправе документ је потписао председник Миодраг Николић, а испред Удружења пчелара „Крајинска матицаˮ председник Саша Радивојевић.

Deklaracija o zaštiti pčela

– Општина Сокобања је једна у низу општина у Србији која је потписала ову декларацију којом се обавезује да ће чинити све што је у њеној моћи на заштити природе, животне средине, а и пчела. Спречавањем помора пчела кроз информисање пољопривредника о евентуалним третирањима пестицидима. Проширењем сазнања у вези са значајем пчела и очувања животне средине. Ово је само једно у низу сарадње нашег удружења са општином Сокобања која нам увек излази у сусрет што се тиче свих наших проблема – истакао је председник „Крајинске матицеˮ.

Пчеле опрашивањем повећавају приносе пољопривредних култура до 80 одсто. Из године у годину, популација пчелињих заједница опада услед масовног тровања проузрокованог третирањем комараца и крпеља из ваздуха средствима и неадекватном применом средстава за заштиту биља, наводи се, између осталог, у Декларацији.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 + four =