Освештана зграда Општине Сокобања

Друштво

Његово преосвештенство Владика Иларион, архимандрит Козма Радовић из манастира Буково и свештенство сокобањске цркве протојереј Вања Ковачевић, протојереј Ивица Станковић, протонамесник Немања Тобић и ђакон Илија, освештали су јуче зграду општине, након завршеног реновирања.

– Када смо прошле године кренули у процес реконструкције зграде општине у разговору са преосвештенством сокобањске цркве и на предлог тимочког владике Илариона, одлучили смо да након завршетка реконструкције освештамо зграду општине која је и најрепрезентативнији дом и једна од најстаријих зграда – рекао је председник општине Миодраг Николић.

Николић додаје да зграда општине није освештена само због реконструкције већ је један од разлога био и занављање кадра, јер су последњих година многи радници отишли у пензију, а запослили су се нови. Поред тога, сам чин освештавања зграде општине од стране владике за православне вернике, који су већина у нашој општини, има велики симболичан значај који се односи на даљи напредак општине.

– Дошли су нови људи и због рада и напредовања општине, здравља тих људи а пре свега здравља, среће и успешности мештана наше општине, дошли смо на идеју да освештамо дом. С обзиром да Сокобања од пре неколико година и привредно расте, желели смо да једним оваквим чином добијемо и благослов владике за даљи напредак Сокобање – рекао је Николић.

Владика Иларион се у име верујуће пастве представницима локалне самоуправе захвалио на позиву да освешта објекат општине при чему је одржао и кратку беседу о потреби освештавања дома.

– Онај ко има љубав према Богу и жељу да служи по заповестима Божјим он ће бити добар и према својим ближњим, потчињеним и са поштовањем ће гледати своје надређене. Зато је важно, браћо и сестре да се свако појединачно мало потруди у свом животу да испуни оно што Бог очекује од њега да бисмо добили оно што нам Бог нуди јер Бог никог не присиљава – рекао је Владика Иларион.

У знак сећања на овај заиста леп догађај Владика Иларион је нашој општини даривао икону Пресвете Богородице – заштитнице града Зајечара. Оригинална икона се налази на централном месту у Саборном храму у Зајечару, а постављена је поводом јављања пресвете Богородице 1944. године. Њена појава је трајала три дана у кући која је сада адаптирана да буде молитвени дом и параклис.

– Ове године се навршава 80 година јављања Пресвете Богородице, град Зајечар је усвојио предлог Епархије тимочке да управо тај дан, 6.октобар, буде узет за дан града и ми и на овај начин желимо да благослов Пресвете Богородице проширимо на читаву епархију – рекао је Владика Тимочки, Иларион.

 

1 thoughts on “Освештана зграда Општине Сокобања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =