Crkva Dugo Polje

Освећење цркве Вазнесења Господњег у Дугом Пољу

Друштво

Велико освећење цркве Вазнесења Господњег у Дугом Пољу одржаће се 20. септембра, a oсвећење ће предводити његово преосвештенство владика Тимочки господин Иларион уз саслужење више свештеника и монаха Тимочке епархије, стоји у најави овог свечанoг чина на званичном сајту Тимочке епархије.

Програм свечаности почиње у 8 и 30, дочеком епископа. У 9 часова биће извршено освећење храма, а одмах затим и света архијерејска литургија.

Crkva Dugo PoljeИзградња цркве почела је 2003. године и захваљујући мештанима, али и бројним ктиторима, већ неколико година у овом светом храму се окупља верни народ из овог села. Иницијатива за изградњу храма потекла је од житеља Дугог Поља и тадашњег пароха, протонамесника Илије Чупића, пошто су мештани за своје верске потребе, одлазили у Сокобању и околна насеља. Раније је на том месту постојало верско обележје где су људи палили свеће, а постоје приче да је на том месту давно постојала капела. У споменици епархије Тимочке из периода 1834. до 1934. постоје записи који потврђују ову причу. Тамо се наводи да је у Дугом Пољу постојала капела која је била заобљена са источне стране и имала је два прозора. Такође постоје приче да је током градње цркве Светог пророка Илије, која је започета 1869. године, спомињана капела у Дугом Пољу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 1 =