Основно образовање одраслих у Сокобањи: Некима задовољство, другима егзистенција

Друштво

Према подацима Републичког завода за статистику, у Србији преко 350 хиљада људи нема завршену основну школу. У региону Јужне и и Источне Србије је скоро трећина њих, преко 111 хиљада. Двадесет Сокобањаца ускоро неће више бити део ове сурове статистике, јер су решили да у одраслим даним своје име испишу на дипломи основне школе. Овога јуна њих четворо сешће у школске клупе како би на завршном испиту изборили своје сведочанство.

По речима Радише Милановића, андрагошког асистента у Основној школи „Митрополит Михаило”, некоме ће диплома донети само велико задовољство, док ће млађим полазницима она можда бити прекретница у обезбеђивању егзистенције.

– Значај је различит. Некоме је, ето, стало да има завршену школу јер је то кроз цео живот остало као једна недовршена прича. Значи неко има лични осећај задовољства самим завршетком наставе, док неки од њих имају потребу за тим да би могли касније да заврше можда неки занат, курс за неко занимање и да на тај начин себи обезбеђују егзистенцију. Наравно, ту се ради о млађим људима, а што се тиче старијих људи којих свакако имамо у значајном броју, њима је то просто нека сатисфакција да су ето завршили основну школу – каже Милановић.

За оне који су Основну школу „Митрополит Михаило” завршили преко програма „Друга шанса” настава је већ завршена, а испит ће полагати 17. јуна, истог дана када ће почети полагање за младе осмаке.

– Практикујемо да завршимо наставу тако да људи могу да раде своје послове, јер је ту ипак реч о одраслим особама које имају и своје послове или раде у пољу или некако другачије. Ове године је био нешто већи број полазника што се тиче другог циклуса односно 5. и 6. разреда, ту их имамо шеснаесторо, док је у трећем циклусу односно у 7. и 8. разреду био нешто мањи број људи, четворо њих је завршило осми разред ове године – каже наш саговорник.

Како истиче, сви одрасли без основне школе који су заинтересовани да се у њу упишу, могу се јавити у школским просторијама. Оно што је, по Милановићевим речима, важно јесте да се настава прилагођава обавезама људи, то јест конципирана је онако како њима највише одговара, а све у циљу да дођу до дипломе.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 20 =