Општина Сокобања прва и једина у Србији стопостотно финансира осемењавање у говедарству

Пољопривреда

Општина Сокобања је прва и тренутно једина општина у Србији која ће стопостотно финансирати програм мера бесплатног вештачког осемењавања у говедарству. Известан број општина финансира вештачко осемењавање али само једним делом.

‒ У нашој општини унапређење генетског потенцијала сименталске расе у говедарству кроз меру вештачког осемењавања финансираће се у потпуности из локалног буџета, што значи да ће бити бесплатно за сва регистрована пољопривредна газдинства ‒ каже Драгољуб Јевтић, председник Скупштине општине Сокобања.

Представници општине, након потписивања уговора са Земљорадничком задругом „Агро Ртањ” о преносу средстава за обављање програма вештачког осемењавања, јуче су се састали са власницима подручних ветеринарских станица и амбуланти и направили начелан договор о сарадњи. Локална самоуправа је прописала најниже услове, када је у питању квалитет семена и остало, који морају бити испуњени да би се обавили послови вештачког осемењавања, што је, према речима Јевтића, неопходно да би се како ваља могла спровести мера бесплатног вештачког осемењавање и избегле било какве малверзације.

За овај програм, који ће трајати од 2018. до 2025. године, општина Сокобања је добила сагласност од Министарства пољопривреде. Ове године за те намене издвојено је 1.700.000 динара. Имајући у виду да је у буџету за развој пољопривреде остало нераспоређено још 1.500.000. динара, скупштина је на претходној седници донела одлуку да се то употреби за развој удружења и задруга, тако да ће општина поново конкурисати за тих 1.500.000 динара и укупно ће, за почетак реализације ове мере имати 3.200.000 динара, што ће бити довољно за осемењавање око половине од укупног броја плоткиња са територије општине. Наредне године, за овај програм, општина ће издвојити 7.500.000 динара. Спровођење мера бесплатног вештачког осемењавања у говедарству, у великој мери помоћи ће, пре свега, развоју најмањих пољопривредних газдинстава са територије наше општине, што је и био циљ, истиче наш саговорник.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − two =