Обележен Европски дан против трговине људима

Друштво

Црвени крст Сокобања у сарадњи са ОШ „Митрополит Михаило” данас је обележио Европски дан борбе против трговине људима у холу основне школе. Тим поводом запослени у сокобањском Црвеном крсту су, како сазнајемо од Николе Миленковића, стручног сарадника у Црвеном крсту Сокобања, са Ксенијом Милосављевић, едукованом волонтерком за ову област, организовали радионицу на којој су делили ученицима пропагандни материјал и информисали их на ову тему.

Последњих десет година у свету и код нас спроводе се многе превентивне активности које треба да подигну свест људи о овом проблему. Државне институције раде на унапређењу законског и институционалног оквира како би се жртвама пружила помоћ. У помоћ жртвама трговине људима укључене су и бројне невладине организације. Упркос настојањима државе да искорени ову врсту криминала, трговина људима је и даље присутна у нашем друштву.

Трговина људима представља најгрубљи начин кршења људских права и једно од најтежих кривичних дела против човечности. Подразумева експлоатацију једног човека зарад стицања користи друге особе. Истовремено трговина људима је облик модерног ропства. То је однос у којем је особа контролисана насиљем, претњом и психолошком принудом и не поседује слободну вољу нити слободу кретања. Неретко, жртве трговине људима су деца која се експлоатишу приморавањем на тежак физички рад, просјачење, проституцију и слично. Деца, жртве трговине људима имају трајне последице по психофизичко здравље након оваквих трауматских искустава.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 7 =