Одржана 15. седница СО – у Сокобањи још „Клупа за маме и тате”

Друштво

Данас је по хитном поступку одржана 15. седница Скупштине општине Сокобања .На дневном реду нашле су се само две тачке а разлог хитности је усвајање Одлуке о организацији и раду органа општине Сокобања за време ратног и ванредног стања. Одборници су дана усвојили и Локални акциони план за унапређење родне равноправности у општини Сокобања 2021-2024. Према речима Иване Филиповић, заменице председника СО Сокобања, која је била и известилац по овој тачки, разлог хитности усвајања и ове одлуке и плана јесте конкурс код Координационог тела за родну равноправност за одређене пројекте којима Сокобања конкурише редовно.

Како сазнајемо, општина Сокобања је незванично добила похвалу јер смо једна од општина која се последња укључила у процес увођења механизама за родну равноправност у своја општинска тела а да смо до сада највише урадили. Наиме, један од пројеката који се показао као веома успешан и на који је јавност изузетно позитивно реаговала а о чему је наш портал већ писао је пројекат „Клупа за маме и тате” који ће у наредном периоду доживети и  своју допуну.

− Мислим да генерално јавност није свесна колики је значај родне равноправности и да се то тумачи на неке друге начине. Међутим, ми смо у нашој општини доказали у пракси да неке мале ствари и мали пројекти чине велику разлику. Један од пројеката који је већ изведен и при крају је допуна тог пројекта а то је постављање клупа за дојење и пресвлачење деце односно „Клупа за маме и тате” чиме је пружена могућност и мештанима и туристима да оба родитељ равноправно учествују у бризи и нези свог детета. То је наишло на велики и позитиван одговор јавности и многи су тражили да се додају још неке клупе. Игром случаја појавио се вишак новца који је остао у пројекту тако да су сада након ребаланса тог пројекта и продужења рока, раде се још две купе за Бориће и аква парк а затим ће бити направљена и трећа за саветовалиште у Дому Здравља − рекла је Филиповић, која је уједно и председница Комисије за родну равноправност наше општине.

Општина Сокобања је иначе завршила и још едан пројекат послала Координационом телу за родну равноправност. Пројекат се односи се на унапређење здравља жена.

− Међутим уколико овај пројекат не буде прихваћен и реализован на овај начин имамо уверења да ће општина урадити све да у оквиру ребаланса буџета или у оквиру буџета за наредну годину определи средства којима ће се овакви и слични пројекти реализовати − истакла је наша саговорница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 3 =