Одржани сусрети песника поводом Светског дана поезије

Друштво Култура

Удружење књижевника „Стојан Живадиновић”, у сарадњи са Културним центром „Сокобања”, јуче је поводом Светског дана поезије, организовало сусрет песника „Хранету у част” и промоцију зборника радова „Стојановим трагом”, на коме је учествовало преко 30 песника из читаве Србије.

Учесници су се окупили код зграде Завичајног музеја која је родна кућа књижевника Стојана Живадиновића. Посетили су његову радну спомен-собу, при чему је Братислав Мајкић, референт музејских послова, учеснике манифестације упознао боље са животом и делом овог српског књижевника.

Братислав Мајкић представио је учесницима живот и дело књижевника Стојана Живадиновића

Након шетње центром Сокобање у Малој конференцијској сали одржана је промоција зборника.

Шетња учесника сокобањском променадом 

Милош Вељковић, председник Удружења књижевника „Стојан Живадиновић”, каже да ово Удружење у оквиру Светског дана поезије сваке године организује један песнички маратон, а први пут ове године и манифестацију „Хранету у част”.

– Недавно смо нажалост остали без Хранета Милојковића који је био песник и члан нашег Удружења, тако да је ово прва манифестација коју организујемо у његову част – рекао је Вељковић.

Милош Вељковић, председник Удружења књижевника „Стојан Живадиновић”, говорио је о раду удружења и песнику Милојковићу

Он је додао да је у зборнику радова „Стојановим трагом” представљено 45 чланова овог Удружења, фотографијом, краћом биографијом и једном песмом.

У име Културног центра Сокобања који је један од организатора ових сусрета, окупљене је поздравила директорка Далиборка Стевановић, а о Хранимиру Милојковићу говорила је Силвана Миљковић песникиња и чланица овог Удружења.

Хранимир Хране Милојковић рођен је 1953. године у Дукату у Заплању. Основну школу, гимназију и вишу економску школу завршио је у Нишу. У Сокобањи је живео од 1977. године. Члан Књижевног клуба „Алекса Маркишић”, постаје од његовог оснивања 1984. године, међутим након пет година овај књижевни клуб престаје са радом.

Песник Хранимир Хране Милојковић на једној сокобањској књижевној вечери; Фото архива

Године 2002. оснива се Књижевни клуб „Соколово перо”, чији је један од оснивача био Хранимир Милојковић, који убрзо постаје и председник овог књижевног клуба све до 2013. године, када је поднео неопозиву оставку. Заједно са младим песницима из Сокобање он 2017. година оснива Удружење књижевника „Стојан Живадиновић”.

О Хранету је говорила и песникиња Силвана Миљковић

– Хранимир није желео да буде председник Удружења, али је врло радо учествовао у свим организацијама и био потпуна подршка у целокупном раду. Оставио нам је лепе успомене. Из личног дружења са чика Хранетом могу рећи да је највише на свету после своје породице и унука о којима је увек са поносом говорио, живео за песме и то је и написао у својој песми ‘Где сте били’ – рекла је Миљковић.

Хранимир је преминуо 25. октобра 2023. године изгубивши битку са опаком болешћу. Почива на градском гробљу у Сокобањи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + fourteen =