Вече сећања на сокобањску новинарку и публицисткињу

Друштво

Легат Милана Митровића вечерас, у понедељак 16. августа, од 19 часова биће домаћин занимљивог скупа који организује Удружење грађана „Бањско преображењеˮ. Ова организација приредиће вече сећања на Љиљану Н. Николић новинара Радио Сокобање, која је прошле године преминула.

„Љиљана Н. Николић – стазом доброте до вечностиˮ је назив овог скупа уз поруку „Прича о најбољима тече даље и никада јој краја бити нећеˮ. Овом догађају присуствоваће и представници Удружења новинара Србије, организације чији је дугогодишњи члан била Љиљана.

 

Љиљана је скоро читав свој животни и радни век провела у Сокобањи. После завршене основне и средње школе, почела је да се бави писањем. Била је дописник Вечерњих новости и Политике, а када је 1978. године Сокобања основала своје гласило Радио Сокобању, Љиља је примљена у радни однос као новинар. И читав свој радни век провела је на том послу информишући локалну, европску и светску јавност о Сокобањи и свим њеним вредностима. Слушаоци радија, не само у Сокобањи, и дан-данас памте њену препознатљиву боју гласа и изванредну дикцију. Оно што је за Београд био Душко Радовић, то је за Сокобању била Љиља.

Била је прави хроничар Сокобање, истраживала је њену прошлост, али и вредно бележила значајне догађаје из садашњости и све то оставила у неколико књига. Посебно је Сокобању и Сокобањчане задужила књигом „Сокобања 1837-2007”, издатом поводом 170 година организованог туризма у Сокобањи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + six =