Zlatne

Одржане 39. „Златне рукеˮ: „Голубоваˮ награда за јело од пужева

Друштво

Јуче је у Сокобањи на мермерном шеталишту одржан 39. по реду Национални сабор „Златне рукеˮ, а уједно је обележено и 40 година постојања ове манифестације, која нажалост 2020. године није одржана због специфичних мера које су се спроводиле услед заштите становника од пандемије болести ковид-19.

Ово је најстарија манифестација у нашој земљи, настала давне 1982. године према идеји и на иницијативу Голуба Радовановића, а уз подршку тадашње председнице Туристичког Савеза Србије Славке Недељковић. Из тог разлога једна од такмичарских дисциплина ове манифестације „Традиционална јела сокобањског крајаˮ, носи име Голуб Радовановић.

– Данас има доста сличних манифестација у Србији, али ово су њени корени, управо овде у Сокобањи и оне се развијају потпуно у складу са нашим плановима, жељама, постављеним циљевима, а све то захваљујући великој подршци Туристичке организације Србије (ТОС). Када је у питању њен историјат, треба рећи да је ТОС препознао квалитет Златних руку и почео је да организује као националну манифестацију, међутим сокобањске Златне руке су расле упоредо са том манифестацијом и прерасле је тако да су ТОС и тада Организација за туризам и културу Сокобања одлучиле да немају потребе да дуплирају једну те исту манифестацију и да оставе изворне сокобањске Златне руке да се развијају – рекао је Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања (ТОСБ).

И ове године, као и претходних учествовао је велики број излагача, а оно по чему је ова манифестација била специфична је то што је учествовао већи број људи који се баве ручним радовима и израдом сувенира. Иначе, излагачи су се такмичили у седам дисциплина.

У категорији „Најочуванији и најоригиналнији експонатˮ за појасеве од свиле награђене су Славка Димитријевић и Јаворка Татић из Сокобање. Ћурчија Мирослав Војиновић из Ниша, проглашен је најбољим у категорији „Очување старих занатаˮ. За рад у току манифестације награђен је Актив жена Сврљига, док је Удружење жена „Етно даме – Лозницаˮ било оцењено као најбоље у припреми традиционалних јела из Србије. За најбољи вез, проглашен је ручни рад Радмиле Јанковић из Књажевца за вез на одевним предметима. За најбоље коришћење етно мотива на савременим украсно-одевним предметима проглашена је Љубинка Станишић из Ниша за рад торбица са везом мотива косовског божура. У категорији „Традиционална јела сокобањског крајаˮ, која носи име зачетника ове манифестације Голуба Радовановића, проглашена је Зорица Лазић из Јошанице за јело од пужева које је припремила, а жирију се допала и њена салата од цвекле и шаргарепе.

Госпођа Зорица већ годинама учествује на овој манифестацији и добитница је више награда, пре свега за јела која прави од брашна млевеног у њеној воденици. Она је истакла да јој је ипак ова награда која носи име Голуба Радовановића најдража. Награду јој је уручила Нина Илић, ћерка покојног Голуба Радовановића, идејног творца ове манифестације која опстаје и развија се већ четири деценије и за коју сви учесници из разних крајева кажу да је најбоља у Србији.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + twelve =